Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Σαμαρά, Στουρνάρα με φόντο τη νέα ενδοκυβερνητική κόντρα

Το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί στις 16:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκαλεί αναταράξεις εντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το θέμα της εφεδρείας «γιατί τα νούμερα δε βγαίνουν». Η δήλωση προκάλεσε ένταση κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών καθώς διαφώνησαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Στο μεταξύ, με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας. Μάλιστα ο γγ της ένωσης και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα, Ηλίας Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Χθες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΦώτης Κουβέλης δήλωσε κατηγορηματικά, μετά τη συνάντηση των τριών, πως δεν συμφωνεί με το «φιάσκο της εφεδρείας». «Δεν ωφελεί στην κοινωνία και την οικονομία. Προσθέτει ανέργους στους ανέργους», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «έχουμε αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία» και τόνισε πως έχει δεσμευτεί προεκλογικά «ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται». Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να πιέσει προς την Ευρώπη για ελάφρυνση των υποχρεώσεων της  χώρας.

Σε σημερινές του δηλώσεις στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζoν προσωπικό». Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εφεδρείας και τόνισε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Στουρνάρα.

«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί» υποστήριξε εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης, επιχειρώντας παράλληλα να δώσει μια ακόμη διάσταση: «με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι». Τέλος έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο.

Πάντως, τα νέα σενάρια για την εργασιακή εφεδρεία δεν αφορούν μόνον την κάλυψη των 15.000 αποχωρήσεων κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.
Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ 
Στο μεταξύ, με κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να απαντήσει η ΑΔΕΔΥ εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Όπως ανέφερε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας της ένωσης Ηλίας Ηλιόπουλος, η εφεδρεία θα οδηγήσει σε απολύσεις και ξεπούλημα του Δημοσίου «που αφήνεται στα αρπακτικά». 
Ο κ. Ηλιόπουλος, που είναι και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, κατηγόρησε επιπλέον τον Αντώνη Σαμαρά, ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις του.

Να βάλει τέλος στην παρωδία ζητούν από το Σαμαρά οι Αν. Έλληνες

Με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν από τον πρωθυπουργό να βάλει ένα τέλος στην παρωδία που έχει σκηνοθετήσει σε σχέση με το πακέτο των μέτρων. «Είναι φανερό ότι μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή προετοιμάζεται η ρήξη και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ή συντηρούν τη σύγχυση της Κοινωνίας ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν κοντά στο δεκαπενταύγουστο την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει Οικονομία και πολίτες. Ο κ. Σαμαράς οφείλει σήμερα αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών να θέσει ένα τέλος στην παρωδία που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...