Το κρασί είναι ένα "ζωντανό προιόν", συνεπώς το σερβίρισμά του απαιτεί προσοχή, ευγένεια και τεχνογνωσία, ειδικά στην περίπτωση ενός "μεγάλου" Bordeaux.
Για να μάθει κάποιος την τεχνική και τον τρόπο σερβιρίσματος πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα πέντε βήματα.
1. Αναμονή της τέλειας θερμοκρασίας
Ένα "μεγάλο" κόκκινο κρασί μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως, μόνο εάν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Πάνω από τους 20 °C, το κρασί χάνει την ποιότητά του. Συνεπώς, είναι πιο σωστό, να σερβίρουμε ένα Bordeaux ελαφρώς δροσερό για να του δώσουμε το χρόνο να ζεσταθεί μέσα στο ποτήρι. Γενικώς, τα "ελαφριά", φρουτώδη, κόκκινα κρασιά σερβίρονται στους 12 °C περίπου, ενώ τα τανικά, κόκκινα κρασιά, "ανοίγουν" και απελευθερώνουν τα αρώματά τους, στους 18 °C. Στα λευκά, η θερμοκρασία σερβιρίσματος εξαρτάται από την ποιότητα και τα αρώματα των κρασιών. Τα "ελαφριά" λευκά σερβίρονται πολύ δροσερά αλλά ποτέ παγωμένα.
2. Ανοίγουμε απαλά
Πρώτα κόβουμε το καψύλιο( μεταλλικό περίβλημα που καλύπτει το φελλό και το λαιμό), κάτω απο το χείλος του λαιμού, του μπουκαλιού. Αυτή η τεχνική, ξεκίνησε παλαιότερα, όταν τα καψύλια φτιάχνονταν από μόλυβδο και η επαφή τους με το κρασί αποφευγόταν. Αν ο φελλός έχει υποστεί ζημιά, προσπαθήστε να σουρώσετε το κρασί, χυνοντάς το, στο ποτήρι ή σε μία καράφα. Για ευκολία και αξιοπιστία, οι ειδικοί, προτείνουν το ανοιχτήρι "κλεφτη" (Screwpull lever corkscrew). Το ανοιχτήρι αυτό, με τις δυο μεταλλικές λάμες οι οποίες τοποθετούνται μεταξύ του φελλού και του στομίου του μπουκαλιού, είναι θαυματουργό στα παλιά μπουκάλια με σχεδόν κατεστραμμένους απο την υγρασία φελλούς.
3. Ανοίγουμε πριν δοκιμάσουμε
Τα "μεγάλα" Bordeaux κερδίζουν αν ανοιχτούν μιάμιση ώρα πριν το σερβίρισμα. Τα παλιά κόκκινα και τα γλυκά λευκά κρασιά, είναι καλύτερο να ανοίγονται 6-8 ώρες πριν, έτσι ώστε το "μπουκέτο" τους να "ανοίξει" πλήρως.
4. Μετάγγιση σε καράφα
Τα σύγρονα κρασιά είναι φιλτραρισμένα και δεν χρειάζονται συνήθως μετάγγιση. Αντιθέτως, οι παλιές σοδιές, κερδίζουν με αυτή την απλή διαδικασία. Τα μπουκάλια πρέπει να μεταφέρονται από το χώρο αποθήκευσης με προσοχή και να μεταγγίζονται αργά και με συνεχή ροή. Ο λαιμός του μπουκαλιού πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από μια πηγή φωτός και το περιεχόμενό του να κυλήσει αργά μέσα στην καράφα, μέχρι να εμφανισθεί το ίζημα που υπάρχει στο μπουκάλι, λόγω της παλαιότητας του κρασιού.
5. Σερβίρισμα
Τα κρασιά πρέπει να δοκιμάζονται πριν το σερβίρισμα για να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις και να υποδεικνύονται κάποια πιθανά ελαττώματά τους( π.χ να είναι φελλωμένα ή οξειδωμένα). Γεμίζουμε αργά τα ποτήρια, ποτέ πάνω από το ένα τρίτο του όγκου τους, έτσι ώστε το κρασί να μπορεί να αναδευτεί εύκολα και να αναδείξει το πλήρες μπουκέτο του. Ένα "drop stop" θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο για να αποφύγουμε να χύσουμε το κρασί. Εάν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το περιεχόμενο της φιάλης που δεν καταναλώσαμε, υπάρχουν ειδικά συστήματα όπως το "wikeeps", το οποίο μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το κρασί μέχρι και 30 ημέρες! Βέβαια, ένα "μεγάλο" Bordeaux είναι συνήθως άδειο στο τέλος του γεύματος και δεν χρειάζεται ειδικά συστήματα αποθήκευσης...
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου