Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Kαι τυπικά τέλος στη συγχώνευση Alpha - Eurobank!

Ναυαγεί το μεγάλο τραπεζικό deal

Η αναβάθμιση των νέων ελληνικών ομολόγων από το οίκο Fitch έδωσε ανάσα στο ελληνικό χρηματιστήριο (με άνοδο πάνω από 2%) καθώς απομακρύνονται οι βραχυπρόθεσμες δυσκολίες πληρωμής με τις νέες δανειακές συμβάσεις,...
ενώ οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν πάλι πρόσβαση χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα με τα ομόλογα. Από την άλλη πλευρά, η αναβάθμιση δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, καθώς όλοι οι παράγοντες (EE, ΔΝΤ, επενδυτές) ζητούν να δουν σημάδια πρόοδο, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο στόχαστρο των αγορών.

Οι τιμές λ.χ των ομολόγων ανέβηκαν μετά την πρώτη ψυχρολουσία την Δευτέρα, κι αυτό το φαινόμενο ίσως έχει συνέχεια, αν βοηθήσει και το αποτέλεσμα των εκλογών. Όλοι εξάλλου γνωρίζουν ότι οι ξένοι θέλουν μια κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει στον δρόμο που χαράκτηκε με το πρόσφατο μνημόνιο. Το πώς θα γίνει αυτό θα το δούμε με τις εκλογές.

Όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται μονομιάς καθώς οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, που σημαίνει ανεύρεση νέων επενδυτών και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα, λοιπόν, ήλθε το πρώτο νέο από τις τράπεζες καθώς η διοίκηση της Alpha Bank αναθεώρησε οριστικά τις αποφάσεις της και ζήτησε ανάκληση των αποφάσεων των Γενικών συνελεύσεων των μετόχων της- με τις οποίες θα προχωρούσε η συγχώνευση με την Eurobank. Πιστή στις ανακοινώσεις της η Alpha Bank είχε δηλώσει ότι η ανταλλαγή ομολόγων με το PSI δημιουργεί νέα δεδομένα και ασαφές τοπίο σε ότι αφορά τις ζημιές.

Ταυτόχρονα,όμως , με την προηγούμενη ανακοίνωση η διοίκηση της Alpha Bank, είχε ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες τις επαφές με ξένους οίκους και επενδυτές για μια αύξηση κεφαλαίου. Ο πρόεδρος της κ. Κωστόπουλος κρίνει ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για συγχώνευση με την Eurobank δεν θα ήταν συμφέρουσες για τους μετόχους και επιλέγει η Alpha Βank να αναζητήσει νέους συμμάχους -μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Aπό την άλλη πλευρά η Eurobank έμεινε έως το τέλος πιστή στις ανακοινώσεις για την συγχώνευση και δικαίως τώρα θα κατηγορήσει την άλλη πλευρά για αθέτηση συμφωνίας που έλαβε έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank.

Είναι σαφές τέλος ότι το επόμενο διάστημα, τόσο η Alpha, όσο και η Eurobank, αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες θα ψάξουν νέους μετόχους προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Η περίοδος, θα είναι δύσκολη, καθώς οι παλιοί μέτοχοι θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» των επισφαλειών των δανείων, αλλά και τις ζημιές του PSI. Μέχρι να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, τόσο οι τράπεζες όσο και το χρηματιστήριο θα εμφανίζει νευρικότητα.

Nέες κινήσεις

Όμως, η απόφαση της Alpha Bank να ζητήσει ανάκληση των αποφάσεων ανοίγει τον δρόμο να επανέλθουν νέα σενάρια, για καινούργια προσέγγιση μεταξύ Εθνικής- Alpha Bank. Παρόλο που βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο – προ εκλογών – είναι σαφές ότι η διοίκηση της Εθνικής θα επιχειρήσει να επανέλθει αν και η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει πολλές επιλογές, πέραν της «αμυντικής» περιχαράκωσης κάθε τράπεζας απέναντι στην κρίση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...