Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ... ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ !!!!!!!!!!!

EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 
Oι "οικογενειακές" επιχειρήσεις εντός του Κοινοβουλίου, το βόλεμα των ημετέρων και το δωρεάν εργατικο δυναμικό των τρισάθλιων κομμάτων με χρήματα του ελληνικου λαού
Υπό μορφή ευγενικής... χορηγίας του ΠΑΣΟΚ προς τη χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, έχουν παραχωρηθεί τρεις υπάλληλοι της Βουλής, τους οποίους η Βουλή αρχικά απέσπασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με βάση τα εκλογικά του ποσοστά, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για έναν οδηγό, τον Γ.Φ., και δύο γραμματείς, τις Ε.Χ. και Ι.Β., οι οποίοι αρχικά νομίμως αποσπάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κι από εκεί... πήραν τον δρόμο για την... Εκάλη προκειμένου να τεθούν στην υπηρεσία της Δήμητρας Λιάνη.

Μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να καταδεικνύει πολλά σχετικά με το... πάρτι αποσπάσεων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι εξαφανίζονται από τη θέση για την οποία προσλήφθηκαν και βρίσκονται στα πιο... απίθανα πόστα, ωστόσο ο κατάλογος των «βολεμένων» κοινοβουλευτικών υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα μακρύς. Πολλοί υπάλληλοι της Βουλής, με την κάλυψη του νόμου (προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία), είναι αποσπασμένοι δίπλα σε πρώην προέδρους πολιτικών κομμάτων, ή αντιπροέδρους κυβερνήσεων οι οποίοι δικαιούνται -διά νόμου- να διατηρούν υπαλλήλους και μάλιστα εφ' όρου ζωής.

Ενδεικτικά, την πρόβλεψη του συγκεκριμένου νόμου έχουν εκμεταλλευτεί μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δ. Τσοβόλας, έχοντας δίπλα του έναν αποσπασμένο κοινοβουλευτικό υπάλληλο, οι πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως επίσης και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Χαραλαμπόπουλος.

Αυτό, όπως και πολλές άλλες... στρεβλώσεις του συστήματος, σε μια άλλη χρονική συγκυρία, παρότι νόμιμο, δεν θα ήταν σωστό, αλλά σήμερα που επί δύο χρόνια η πλειονότητα της κοινωνίας στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων μέτρων και η ανεργία έχει φτάσει στο... κόκκινο, τέτοιου είδους... παραχωρήσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα. Πάντως η... διασπορά κοινοβουλευτικών υπαλλήλων σε διάφορες θέσεις εκτός Βουλής αποτελεί συνήθη πρακτική.

Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το γεγονός που συζητήθηκε έντονα εντός του Κοινοβουλίου, όταν την επόμενη μέρα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009 εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ξαναπεράσει το... κατώφλι της Βουλής, ζητώντας να μάθουν σε ποια υπηρεσία θα ενταχθούν, προκειμένου να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

«Βιομηχανία» αποσπάσεων στις ΚΟ των κομμάτων

Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει και στα πολιτικά κόμματα, αφού αυτά έχουν... φροντίσει να βρίσκουν εργατικό δυναμικό χωρίς να το πληρώνουν, για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για αποσπασμένους υπαλλήλους της Βουλής.

Κι αυτό θα ήταν θεμιτό αν ο αριθμός των συγκεκριμένων υπαλλήλων ήταν ο προβλεπόμενος από τον κανονισμό της Βουλής με βάση το εκλογικό ποσοστό που έλαβε το κάθε κόμμα, προκειμένου να εργαστούν για τις ανάγκες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι... υπερβάσεις κατά τη διαδικασία αποσπάσεων των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τη Βουλή προς τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ το οποίο δεν έχει υπερβεί το αριθμητικό δικαίωμα των αποσπάσεων) είναι το λιγότερο... εντυπωσιακές.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως το ΠΑΣΟΚ, με βάση το εκλογικό του ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2009, δικαιούται να αποσπάσει για τις ανάγκες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας 24 υπαλλήλους. Αντίθετα, οι κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν τους 50.

Στη ΝΔ τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, αφού, σύμφωνα με τα εκλογικά της ποσοστά, δικαιούται να αποσπάσει 18 υπαλλήλους στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της Βουλής προς τη ΝΔ φτάνουν τους 77.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχει υπερβεί τον αριθμό που δικαιούται, αφού έχουν αποσπαστεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα 7 υπάλληλοι, αριθμός που καλύπτεται από το εκλογικό του ποσοστό.

Σημαντική υπέρβαση του αριθμού των αποσπασμένων κοινοβουλευτικών υπαλλήλων έχουν κάνει τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΛΑΟΣ βάσει των ποσοστών του δικαιούται να αποσπάσει 4 υπαλλήλους και έχει αποσπάσει 20, όπως επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δικαιούται να αποσπάσει 4 υπαλλήλους και έχει αποσπάσει επίσης 20.

Με αυτόν τον... αποδοτικό τρόπο, και αυξάνονται τα... εργατικά χέρια στα κόμματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού οι αμοιβές τους καλύπτονται από τη Βουλή (και άρα από τους φορολογούμενους πολίτες).

ΟΜΕΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ

Ομπρέλα προστασίας στους «εξαφανισμένους»

Η διάθεση των υπαλλήλων που αποσπώνται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις -κυρίως στα κόμματα εξουσίας- μία υπόθεση που διαχειρίζονται με μυστικότητα και αδιαφανείς διαδικασίες οι ηγεσίες των κομμάτων, για την εξυπηρέτηση πρώην και νυν υψηλόβαθμων στελεχών.
Δεν είναι λίγες οι ανώνυμες καταγγελίες στελεχών και υπαλλήλων στα κόμματα -πρόσφατα είδαν και το «φως» του Διαδικτύου, όπως για παράδειγμα στην ιστοσελίδα των απλήρωτων εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ- για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί στα κόμματα και έκτοτε... αναζητούνται!

Η διαδικασία είναι απλή: ένας αριθμός υπαλλήλων που αποσπώνται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και διατίθενται αρχικά σε υπηρεσίες π.χ. σε υπουργικά γραφεία, στις υπηρεσίες των κομμάτων για να εργαστούν υπό την ευθύνη έμπιστων προσώπων των ηγεσιών των κομμάτων. Κατόπιν σε συμφωνία μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών και της ηγεσίας του κόμματος, στο «μιλητό», τοποθετούνται σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα προκειμένου να εργαστούν στην υπηρεσία πρώην βουλευτών ή ακόμα και εν ενεργεία μελών του Κοινοβουλίου που έχουν συμπληρώσει τις θέσεις των συνεργατών τους.

Οπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η «ανταλλαγή» συνεργατών είναι συνηθισμένη ακόμα και μεταξύ πολιτικών που βρίσκονται σε αντίπαλα κόμματα για την -έστω και παροδική- «τακτοποίηση» των έμπιστων ή ακόμα και «ανεπάγγελτων» στελεχών, που ακολουθούν την καριέρα του «συνεργάτη». «Εξαφανισμένοι» θεωρούνται σήμερα 10 υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού οι συνάδελφοί τους στη Βουλή έχουν να τους δουν από τότε που μετακινήθηκαν στο Κοινοβούλιο.

Πρώην υπουργοί, χήρες τέως πρωθυπουργών και υπουργών, παλαιά κομματικά στελέχη, γίνονται αποδέκτες αυτής της «μικρής εξυπηρέτησης», προκειμένου να βολέψουν «ημετέρους» και έμπιστους. Το μοναδικό «διαβατήριο» για την εξασφάλιση των «απαραίτητων» υπαλλήλων είναι κυρίως οι καλές προσωπικές σχέσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων και τους υπευθύνους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ

Θέση στο Κοινοβούλιο με... γονική παροχή

Στρατιές προσλήψεων, με γνώμονα πρώτα και κύρια το... βόλεμα συγγενών και μετά φίλων και ψηφοφόρων, γίνονται -κατά κοινή ομολογία- εδώ και πολλά χρόνια στη Βουλή, έπειτα από πιέσεις από τα κεντρικά των κομμάτων, υπουργών ή και βουλευτών. Αποτέλεσμα πολλοί από τους υπαλλήλους με ισχυρές... συγγένειες, οι οποίοι είναι «χρεωμένοι» στο μισθολόγιο του Κοινοβουλίου, να είναι... εξαφανισμένοι ή να προσφέρουν -μέσω απόσπασης- την όποια εργασία τους δίπλα στον σύζυγο ή τη σύζυγό τους, ή δίπλα στον πατέρα ή τη μητέρα τους. Με τον τρόπο αυτό, έχουν «στηθεί» πολλές «οικογενειακές» επιχειρήσεις εντός του Κοινοβουλίου, με το δικαίωμα κατάληψης μιας ιδιαίτερα καλοπληρωμένης -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- θέσης στο Δημόσιο να αποτελεί... κληρονομικό δικαίωμα.

Αρκετά είναι τα πολιτικά πρόσωπα που ακόμα και σήμερα έχουν φροντίσει να δώσουν το πολύτιμο πλέον... χρίσμα της μονιμότητας σε γιους, ή κόρες ή συζύγους τους, διασφαλίζοντας εφ' όρου ζωής ένα εισόδημα για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κι αυτή η πρακτική ακολουθείται όχι μόνο από τους βασικούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες, που είναι οι βουλευτές και κατ΄ επέκταση και οι υπουργοί, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων, των οποίων αρκετοί συγγενείς έχουν διοριστεί στο Κοινοβούλιο και είτε είναι αποσπασμένοι στα κόμματα είτε εργάζονται στα γραφεία που διατηρούν τα κόμματα στη Βουλή. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, παίζουν και τον ρόλο του... μπαλαντέρ, αφού, ανάλογα με τις κομματικές ανάγκες, μεταφέρονται στα κεντρικά των κομμάτων και στη συνέχεια επιστρέφουν στην υπηρεσία τους εντός του Κοινοβουλίου.

ΧΗΡΕΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

Στη διάθεσή τους έως δύο αστυνομικοί για προστασία

Σημαντικά είναι τα προνόμια που κατέχουν από τη Βουλή πρώην πρόεδροι του Κοινοβου­λίου, πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ακόμα και χήρες πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής. Γραφείο στη Βουλή, μετακλητό προσωπικό, προστασία από τη Φρουρά της Βουλής, κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό είναι οι βασικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα ακόμα και όσοι έχουν διατελέσει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ή πρωθυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Αναστάτωση προκαλείται στη Βουλή όταν έπειτα από τη διεξαγωγή εκλογών αναζητούνται χώροι για τη στέγαση εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου όσων έχουν διατελέσει στο παρελθόν στα ανώτατα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά αξιώματα.

Οι χήρες πρώην πρωθυπουρ­γών δικαιούνται την προστασία έως και 2 αστυνομικών. Η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στα τέλη του 2009 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, δεν περιλαμβάνει στους δικαιούχους κρατικών αυτοκινήτων τις χήρες πρώην πρωθυπουργών ή προέδρων της Βουλής. Ομως δεν έχουν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να έχουν προστασία αστυνομικών.

ΕΘΝΟΣ ( ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΚΟΥΛΑ και ΝΙΚΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑ)
Stamatis Karakwstas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...