Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τι να τρώτε για να μην κρυώνετε!

Το σκηνικό του καιρού αγριεύει και πάλι… Κι όσοι είναι «κρυουλιάρηδες» μάλλον ταλαιπωρούνται ξέρετε ότι υπάρχουν φαγητά που μπορούν να κρατήσουν πιο ζεστούς όσους κρυώνουν πολύ;

Όλα έχουν να κάνουν με την ιδιοσύσταση του ανθρώπινου Οργανισμού. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ζεστή ιδιοσύσταση ενώ άλλοι κρύα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία μειώνεται, τα άτομα με κρύα ιδιοσύσταση χρειάζονται συγκεκριμένα τρόφιμα, με εγγενή ικανότητα να ζεσταίνουν το σώμα, διεγείροντας συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές, λένε οι ειδικοί.

Η σύγχρονη επιστήμη μελετά πλέον μια πολύ σημαντική πτυχή της διατροφής που ονομάζεται μετά-πεπτική επίδραση (post-digestive effect) των τροφίμων. Με απλά λόγια, τρόφιμα που έχουν ορισμένες ιδιότητες, εκτός οργανισμού, όταν καταναλώνονται και αφομοιώνονται, μας επηρεάζουν με τρόπο που καθορίζεται από τη σωματική κατάσταση και το γονιδίωμά μας.

Απλά προσθέστε λοιπόν, κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας, ώστε να απολαύσετε το χειμώνα στο μέγιστο μας συμβουλεύει ο Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Μίλεσης .

Σουσάμι: Τόσο το μαύρο όσο και το άσπρο σουσάμι είναι γνωστό για την παροχή θερμότητας στο σώμα, μετά από την πέψη. Γι ‘αυτό ακριβώς τα til gajjak, rewari, til laddus είναι τυποποιημένα είδη παντοπωλείου για το χειμώνα.

Σκόρδο: Δεν είναι μόνο αποτελεσματικό ως μέσο μείωσης της χοληστερόλης αλλά και ως… θερμαντική τροφή. Χρησιμοποιήστε το σε ζεστές σούπες και θα καταλάβατε τη διαφορά.

Πιπερόριζα (ginger): Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Κανέλα: Συνοδεύει και συμπληρώνει ιδανικά ένα κοκκινιστό κρέας.

Κρεμμύδι: Μπορεί να αποτελέσει συστατικό σχεδόν οποιασδήποτε συνταγής.

Κύμινο: προσθέτει γεύση σε πράσινα λαχανικά, αν και συνήθως απαντάται σε πολίτικες συνταγές για κιμά.

Πιπέρι: Είναι εξαιρετικό για τους ασθματικούς, μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα πιάτα, ειδικά τις σούπες και το μαγειρεμένο κρέας.

Γαρύφαλλο: Είναι γνωστό αποσμητικό του στόματος, με επιπλέον αντισηπτικές ικανότητες.

Μάραθος: Είναι πραγματικά καλό για το στομάχι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χωνευτικό μετά το φαγητό.

Αμύγδαλα: καταναλώστε 10 εμποτισμένα αμύγδαλα στο πρωινό.

Σπόροι κολοκύθας: Οι σπόροιtarbooz συνοδεύουν ιδανικά το τσάι.

Κεχριά (millets):Tα άτομα με δυσεντερία ή τυμπανισμό, θα ωφεληθούν σημαντικά.

Φιστίκια: Τα αγαπούν όλοι. Αλλά επειδή προκαλούν αέρια, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Μέλι: Ίσως το καλύτερο γλυκαντικό, για το τσάι, το γάλα και το… ψωμί.

Σαφράν: Προσθέτει πλούσια γεύση στα πιάτα, σε πολύ μικρή ποσότητα.

Οπωροκηπευτικά: Φρούτα εποχής, όπως τα πορτοκάλια και τα δαμάσκηνα, και λαχανικά, όπως τα καρότα και τα παντζάρια, ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ άλλων.

briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...