Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια... Epiphanie... Μια ωραία και νόστιμη συνταγή...!!!

Στην Γαλλία, και στις Δυτικές εκκλησίες,  γιορτάζουμε σήμερα την Epiphanie...και την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.
Ενώ στην Ορθοδοξία, τα Θεοφάνεια  συνδέονται με τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.

Με αυτή την ευκαιρία, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή της Εθνικής Γαλλικής "Galette des Rois"... με την οποία "βγάζουμε" ένα Βασιλιά η μια Βασίλισσα...

Κόβουμε την γκαλετ σε μερίδες ίσα με όσους παραβρίσκονται στο τραπέζι συν μια "μερίδα του φτωχού", ένα παιδάκι εάν υπάρχει η ο νεότερος μπαίνει κάτω από το τραπέζι και ανακοινώνει τυχαία τα ονόματα για το μοίρασμα της γκαλετ. Όποιος βρίσκει το "φλουρί", γίνεται Βασιλιάς η Βασίλισσα...

Συστατικά (για 4 με 6 άτομα) :
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 100 γρ αμύγδαλο σε σκόνη
- 75 γρ ζάχαρη
- 1 αυγό
- 50 γρ βούτυρο
- λίγες σταγόνες πικραμύγδαλο
- 1 κρόκο
- 1 φλουρί

Εκτέλεση :

  • Τοποθετούμε την μια σφολιάτα σε ταψί και το τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (σκόνη αμυγδάλου, ζάχαρη, αυγό, βούτυρο, και σταγόνες πικραμύγδαλου).
  • Το περιχύνουμε στο ταψί, τοποθετούμε το φλουρί.
  • Βάζουμε από πάνω την δεύτερη σφολιάτα, κολλάμε καλά τις άκρες.
  • Σχεδιάζουμε με ένα απαλό χάραγμα "ρόμβους", και αλείφουμε την επιφάνεια με το κρόκο (με λίγο νερό). ανοίγουμε μικρές τρύπες για να βγαίνει ο αέρας (και να μην φουσκώνει και ξεραθεί).
  • Την ψήνουμε στους 210°C (Θ. 7) για περίπου 30 λεπτά (εάν χρειαστεί εως και 40 λεπτά).

Καλή Όρεξη...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...