Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση

Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (PSI), που θα "ελαφρύνει" το δημόσιο χρέος (για το θέμα αυτό συναντάται σήμερα εκ νέου ο Λ. Παπαδήμος με τον Τσαρλς Νταλάρα), αποτελούν τις βασικές παραμέτρους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Οι επικεφαλής των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αργότερα θα δουν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Καθώς, με βάση το προσωρινό μνημόνιο, θα δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI+, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι για το 2011 θα διαμορφωθεί μεν κάτω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για 9% του ΑΕΠ. Στο σκέλος της ανάπτυξης, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομιλούν πλέον για ύφεση 6% το 2011 (αντί για 5,5% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό), ενώ για το τρέχον έτος οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ύφεση της τάξης του 3,8%, αντί για 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, οι ίδιοι πιστεύουν ότι και το 2013 θα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία αρνητικοί ρυθμοί (εκτιμάται ύφεση της τάξης του 0,5%) και η ανάκαμψη αναβάλλεται για το 2014.

Έτσι, το μέγεθος της απόκλισης στο έλλειμμα, σε συνδυασμό με την ύφεση, θα υποδείξει και το ύψος των διορθωτικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Η τρόικα δηλώνει ότι τα εν λόγω μέτρα πρέπει να εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και, εν προκειμένω, κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), όσο και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που για μια περίπου εβδομάδα "προλείανε" το έδαφος για τους επικεφαλής, ζητεί τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των λεγόμενων "προνομίων" στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων. 

Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα της δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων για την ελάφρυνση του κόστους στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο "τραπέζι" θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.

Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση - συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. Οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού). Όσον αφορά, τέλος, στο μισθολογικό σκέλος, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν, με μείωση αποδοχών, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

** Για το PSI, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των ξένων τραπεζών, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για τη μείωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...