Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κάντε κλίκ, www.boroume.gr

Με περίπου το 20% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας και το παραδοσιακό δίχτυ ασφαλείας της οικογένειας να αποτελεί παρελθόν, όλο και περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά την αγορά ενός αξιοπρεπούς γεύματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας στους 11 Έλληνες επισκέπτεται τα κέντρα πρόνοιας για να παραλάβει μερίδες συσσιτίου, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα. Ωστόσο, μια βόλτα στους κάδους σκουπιδιών έξω από εστιατόρια, αρτοποιεία και σούπερ μάρκετ δείχνει πως καθημερινά πετιούνται τόνοι τροφίμων.

Στην Αθήνα, όπως και σε κάθε σύγχρονη πόλη, υπάρχει ένα παράδοξο: οι άνθρωποι πεινούν, ενώ τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί κατακλύζουν τους κάδους απορριμμάτων της γειτονιάς. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αμαρτίγια Σεν σημείωσε πως οι λιμοί και η πείνα δεν προκαλούνται από την έλλειψη τροφίμων, αλλά μάλλον από τα προβλήματα διανομής.

Και αυτό ήταν που παρακίνησε την κα. Ξένια Παπασταύρου, εθελόντρια της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων, να δημιουργήσει το Μπορούμε – Saving Food, Saving Lives (www.boroume.gr).

Η λίγων μηνών online πρωτοβουλία έχει ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την προσφορά ενός διαύλου επικοινωνίας, που θα χρησιμεύει ως μεσάζοντας, κατευθύνοντας τους εθελοντές και τα ενδιαφερόμενα μέρη προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Η ιδέα γεννήθηκε το Μάϊο. Ως εθελόντρια της τράπεζας τροφίμων έζησα από πρώτο χέρι την αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα και τον καθημερινό αγώνα που έδιναν διάφορα θεσμικά όργανα προκειμένου να εξασφαλίσουν μερίδες συσσιτίου για τους ενδεείς. Ταυτόχρονα, παρατήρησα πόσο πολύ φαγητό πετιέται", είπε η κα. Παπασταύρου.

"Τότε σκέφτηκα για πρώτη φορά πως πρέπει να βρω έναν απλό τρόπο ώστε εκείνοι που έχουν τρόφιμα για πέταμα να είναι σε θέση να τα προσφέρουν σε όσους τα χρειάζονται. Με αυτό κατά νου, δημιουργήσα μια online πλατφόρμα, η οποία θα βοηθήσει το συντονισμό των δύο", εξηγεί.

Και χάρη στην εκτεταμένη επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πρωτοβουλία έχει απογειωθεί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλα των κοινωνικών στρωμάτων έρχονται καθημερινά σε επαφή με την κα. Παπασταύρου για να μάθουν πως μπορούν να προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας.

"Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα επικοινωνούν με το Μπορούμε. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μας τους φέρνουν σε επαφή", εξηγεί.

"Εστιατόρια και αρτοποιεία πακετάρουν τα τρόφιμα που ξεμένουν, το Μπορούμε κανονίζει ποιος θα τα πάρει και κάποιος από τον οργανισμό περνάει και μαζεύει τα τρόφιμα".

Η βασική ιδέα, λέει η κα. Παπασταύρου, είναι να αναλάβουν ενεργό δράση οι γειτονιές, να κάνουν τα τοπικά αρτοποιεία, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ να προσφέρουν προμήθειες σε θεσμικά όργανα στην ίδια γειτονιά. Με τον τρόπο αυτό τίποτα δε θα πάει χαμένο.

Ένα από τα πρώτα εστιατόρια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι το Καβάτζα, που βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου. Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το Καβάτζα έστειλε 250 μερίδες φαγητού στο καταφύγιο αστέγων της πόλης στις 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Τότε αποφάσισε το Καβάτζα να συνεργαστεί με το Μπορούμε, είπε η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων, κα. Ασπασία Φορμεντίνη.

"Αποφασίσαμε να στέλνουμε ό,τι απέμενε από τις μερίδες στα συσσίτια της πόλης, ώστε να μπορούν να παρέχουν τροφή σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη".

Το Μπορούμε εργάζεται χέρι-χέρι με την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1995 από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, με στόχο τον περιορισμό των αποβλήτων και την καταπολέμηση της πείνας.

"Συγκεντρώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και προμήθειες που προσφέρονται από εταιρείες τροφίμων και ιδιώτες. Αυτά μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας, λίγο πριν από τις ημερομηνίες λήξης και από εκεί διανέμονται σε ιδρύματα και οργανισμούς που έχουν ανάγκη", είπε ο κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος, διευθυντής τη Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων.

Η ελληνική μονάδα, η οποία συνεργάζεται με πάνω από 200 οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και εκτιμάται ότι βοηθά 28.000 άτομα την εβδομάδα να εξασφαλίσουν τη τροφή τους, έχει γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων, στην οποία συμμετέχουν 240 τράπεζες τροφίμων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική μονάδα δεν λαμβάνει κρατική ενίσχυση, ενώ για τη λειτουργία της στηρίζεται στο έργο περίπου 30 εθελοντών και σε δωρεές που λαμβάνει.

"Περισσότεροι από 100 δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων, βοηθούν την Τράπεζα Τροφίμων στις προσπάθειές της", εξηγεί ο κ. Διονυσόπουλος.

Το Μπορούμε και η Τράπεζα Τροφίμων έχουν τον ίδιο στόχο: να σταματήσουν τη σπατάλη και να προσφέρουν βοήθεια στους απόρους. Η Τράπεζα Τροφίμων συλλέγει και διανέμει τα τρόφιμα, ενώ το Μπορούμε συντονίζει και προωθεί τα τρόφιμα στους φτωχούς", προσθέτει ο κ. Διονυσόπουλος.

"Οι άνθρωποι που έχουν απολυθεί [μαζεύουν τρόφιμα]. Μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, άτομα που ζουν μόνα χωρίς οικογένεια, καταφύγια για τους ηλικιωμένους ή την αποκατάσταση τοξικομανών", λέει η κα. Παπασταύρου.

Η πρωτοβουλία ήδη πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των εθελοντών της την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, καθώς ακόμη περισσότερα εστιατόρια, αρτοποιεία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και εταιρείες catering εκφράζουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτή.

dailynews24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...