Οι πανεπιστημιακοί έχουν αναλάβει την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ
Στο στόχαστρο μερίδας συναδέλφων τους βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί που έχουν αναλάβει την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας δέχθηκαν απειλές, ενώ σε τοιχοκολλημένες αφίσες στο πανεπιστήμιο εμφανίζονται ως καταζητούμενοι και χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι για το Δημόσιο, Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο» ο πρώην πρύτανης Χρ. Χατζηθεοδώρου, πρόεδρος της επιτροπής, και οι πρώην αντιπρυτάνεις Παναγ. Γκούμας, Γεώργιος Σταυρόπουλος, Κων/νος Βαγενάς και Διονύσιος Μπονίκος, που έστειλαν επιστολή σε όλους τους συναδέλφους τους ζητώντας την άποψή τους εάν πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.
Στην επιστολή αναφέρουν ότι «μετά τις αμφισβητήσεις, τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τις παρακωλύσεις, την αφίσα καταζητούμενων και τις άλλες απόπειρες εκφοβισμού που εκδηλώθηκαν από επωνύμους και ανώνυμους κύκλους στην πανεπιστημιακή κοινότητα κατά της οργανωτικής επιτροπής, η οποία έχει θεσμικά επιφορτιστεί να διοργανώσει την διαδικασία ανάδειξης του πρώτου συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών, και συνεκτιμώντας αφενός τη δήλωση των πρυτανικών Αρχών ότι "η διαδικασία κινείται εξ ορισμού εξωθεσμικά" και αφετέρου την αδιάφορη αντιμετώπισή της από το υπουργείο Παιδείας, ζητούμε να απαντήσετε εάν στηρίζετε ή όχι το έργο της επιτροπής».
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Χατζηθεοδώρου, «μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ απάντησε θετικά».
Εκτός από το «ηλεκτρονικό δημοψήφισμα» περισσότερα από 200 μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών καλούν «τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου όπως είναι η Σύγκλητος και τις πρυτανικές Αρχές να εγκαταλείψουν τη σιωπή, να συνειδητοποιήσουν ότι η ανοχή στη συμβολική βία αποτελεί ενθάρρυνση σε πραγματική βία, να καταδικάσουν τις επιθέσεις και να εγγυηθούν την ακαδημαϊκή ελευθερία».
Ταυτόχρονα καταδικάζουν «το κλίμα εκφοβισμού με υβριστικές και απειλητικές ανακοινώσεις που πλήττουν ευθέως την ελεύθερη έκφραση, τον δημοκρατικό διάλογο, επιχειρώντας να εγκαθιδρύσουν καθεστώς λογοκρισίας και φόβου».
Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστος Χατζηθεοδώρου, «δύσκολα θα προχωρήσουμε στα έργα που αναλάβαμε. Ωστόσο, ο νόμος είναι ριζοσπαστικός και θα ανανεώσει το πανεπιστήμιο».
TA NEA On-line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου