Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Είναι πανάκριβη η φτώχεια…

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πανάκριβη είναι η φτώχεια;
Γιατί τώρα που το σκέφτομαι, πιστεύω ότι κακώς οι πλούσιοι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και με παραχωρήσεις, από τις εξουσίες, σε αντίθεση με τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας.
Όλοι θα έχετε διαπιστώσει, ειδικά μετά την εμφάνιση της κρίσης, ότι έχει εξαπολυθεί μιά παγκόσμια προπαγάνδα ενοχοποίησης της φτώχειας.

"Μαζί τα φάγαμε", "Το κράτος-έτσι γενικά κι αόριστα-κινδυνεύει", "Ζείτε πάνω από τις δυνατότητες σας, γι αυτό χρεοκοπήσαμε", "Είστε τεμπέληδες, ανεύθυνοι, χωρίς επαγγελματικές δεξιότητες, επιρρεπείς σε εθισμούς, κάνετε παιδιά, παρά την οικονομική σας κατάσταση, δεν παντρεύεστε, επιβαρύνετε το κράτος με τις συντάξεις σας" Για να φτάσουν στο συμπέρασμα: "Κανείς δεν σας φταίει!!!
Και μέχρι την κρίση, ας πούμε ότι οι φτωχοί είχαν τη διαστροφή να ζουν μέσα στη φτώχεια.
Με την κρίση μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, μαγαζάτορες, αγρότες, σκληρά εργαζόμενοι οικοδόμοι, ακόμα και βιοτέχνες προστέθηκαν, στην τάξη των φτωχών.
Ποιός τώρα θα κατηγορήσει τους "νεόπτωχους", ως μαζοχιστές;

Φτώχεια σημαίνει έλλειψη χρημάτων!
Πάει και τελείωσε!
Σημαίνει ότι ο κάθε φτωχός έχει υποχρέωση, σε κανονικές συνθήκες, να έχει ή να νοικιάσει ένα σπίτι, να εξασφαλίσει την τροφή της οικογένειας, να πάει στο γιατρό και στο Φαρμακείο, χωρίς άγχος και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και όμως! Η φτώχεια, που καλείται να ορθοποδήσει πληρώνει για όλα αυτά!
Πληρώνει για να εκπαιδευτεί, ώστε να βρεί δουλειά, σε εργοδότη, που θα του δώσει ψίχουλα, που θα τον απολύσει, αν του σκάσει το λάστιχο, στο δρόμο, ή αν το παιδί του αρρωστήσει και δεν πάει στην ώρα του. Που θα τον κρατάει δέκα (10) ώρες τη μέρα ανασφάλιστο και θα τον πληρώνει για τέσσερις (4).

Είναι ο φτωχός, που ένα πρόστιμο της τροχαίας μπορεί να του φέρει εγκεφαλικό, που ο λογαριασμός της ΔΕΗ να τον οδηγήσει σε αυτοκτονία, που οι φόροι τον εξοντώνουν και παρατάει το σχολείο, που και το ελάχιστο χρέος τον οδηγεί στη φυλακή.
Είναι όμως αυτός που πληρώνει για τα πάντα, που συντηρεί ένα κράτος, σαν καπιταλιστής, αλλά εισπράττει τη χλεύη και την ποινικοποίηση της φτώχειας του.
Ναι! Είναι πανάκριβη η φτώχεια!
Αναγνωστης: Λαμπρινή Μεταξά via Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...