Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

ΣΕΙΣΜΟΣ 5,4 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του EMSC), σημειώθηκε στη 01:34 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Σαββάτου 28/3), στον υποθαλάσσιο χώρο του Καρπάθιου Πελάγους, κοντά στην Κάσο.

seismos1


Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 44χλμ. δυτικά της Καρπάθου, 91χλμ. βορειοανατολικά του Αγίου Νικολάου Κρήτης και 14χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 89χλμ. σύμφωνα με το EMSC και στα 43χλμ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ελλάδα, με τους κατοίκους της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Ρόδου να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.
Παράλληλα υπάρχουν και αναφορές πως η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, αλλά ακόμα και στο Κάιρο της Αίγυπτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια ώρα μετά τον σεισμό, δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις.
Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένοι στην Ζάκρο του νομού Λασιθίου και στην Κάρπαθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...