Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Οι χώρες που έχουν χρεωκοπήσει από το 1800 μέχρι σήμερα - Και η Ελλάδα στη λίστα

Μια εντυπωσιακή ανάλυση για τις πιο χρεωκοπημένες χώρες του κόσμου από το 1800 και μετά κάνει το περιοδικό Economist με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες που έχουν χρεωκοπήσει τις περισσότερες φορές αν και οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν ότι έχει καταφέρει να πετύχει δυναμική επιστροφή στις αγορές, μέσα σε δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία έχει χρεωκοπήσει στα 214 αυτά χρόνια 7 φορές, όμως, υπάρχουν και χειρότερα. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 8 φορές ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με το Περού, το Μεξικό και την Τουρκία.

Αλλοι όμως έχουν τη χάρη της πρωτιάς. Εκουαδόρ και Βενεζουέλα έχουν χρεωκοπήσει 10 φορές και ακολουθούν Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Χιλή με 9 χρεοκοπίες.

Όπως τονίζεται «η Ελλάδα ήταν χρεωκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη». Οι πέντε εξ αυτών των χρεοκοπιών έγιναν μέχρι το 1932 (το 1826, το 1843, το 1860, το 1894 και το 1932).

Το περιοδικό απονέμει τα εύσημα στη χώρα μας τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει την ταχύτερη επαναφορά. Διαπραγματεύτηκε ένα μαζικό «κούρεμα» επί ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ το 2012, ωστόσο επέστρεψε στις αγορές νωρίτερα φέτος στις αγορές με έκδοση 5ετών ομολόγων, ύψους 4 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο λίγο υψηλότερο του 5%.

Οσο για την Αργεντινή, αναφέρει ότι εάν η Αργεντινή είχε επιλύσει τη διαφορά με τους κατόχους ομολόγων, οι αγορές ίσως σύντομα να είχαν ξεχάσει αυτή την «κακή διαγωγή»του παρελθόντος.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...