Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Έντονος ο φόβος των γερμανικών βιομηχανιών από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Την ανησυχία της εξέφρασε μια από τις σημαντικότερες ενώσεις της γερμανικής βιομηχανίας, η BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.), διότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Eνωσης να κλιμακώσει τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας, διότι η Ρωσία δεν πράττει αρκετά για να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Γενς Νάγκελ της BGA δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το ότι αυτό θα πλήξει τις επιχειρήσεις.Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως η κατάσταση θα συνεχίζει να «κλιμακώνεται».

«Δεν θα το απέκλεια ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει κυρώσεις σε αντίποινα για λόγους γοήτρου, όπως συνέβη και μετά την επιβολή του πρώτου επιπέδου των κυρώσεων», είπε ο Νάγκελ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη να επιβάλουν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες θεωρούν ότι συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, κυρίως εμποδίζοντας τη χορήγηση νέων δανείων στη Ρωσία.Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 14%, σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis.

Ο Έκαρντ Κόρντες, ο επικεφαλής της Επιτροπής για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, επισήμανε από την πλευρά του ότι η μείωση του εμπορίου φέτος ήδη θέτει περίπου 25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία σε κίνδυνο.

«Η πιο πρόσφατη απόφαση (για την επιβολή) κυρώσεων —παρά το ότι περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων και εταιρειών— βαραίνει ακόμη περισσότερο στο γενικό επενδυτικό κλίμα», επισήμανε ο Κόρντες.

Η επιτροπή της οποίας ηγείται εκπροσωπεί γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.200 γερμανικές εταιρείες επιχειρούν στη Ρωσία και έχουν κάνει επενδύσεις ύψους 20 δισεκ. ευρώ εκεί. Πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη Ρωσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής.

Πάντως τα σχόλια των παραγόντων της βιομηχανίας σηματοδοτούν αλλαγή του τόνου σε σύγκριση με δύο μήνες νωρίτερα, όταν ακόμη πίεζαν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να μην επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία προειδοποιώντας πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μακράς διάρκειας ζημία σε γερμανικές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

Όμως πλέον οι επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανικής ελίτ αναφέρονται στα «πρωτεία της πολιτικής», που είναι πάνω από τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...