Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Πολωνία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, μετά τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που προκάλεσε αιτήματα για την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε επίσης πως πρόωρες εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν αν αποδειχθεί αδύνατο να επιλυθεί με ομαλά μέσα η διένεξη για τις υποκλοπές.

"Όταν βλέπει κανείς μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τότε υπάρχει ανάγκη να κινητοποιηθεί η αρχή που οφείλει φυσιολογικά να δράσει. Και αν αυτό είναι αδύνατο να γίνει, τότε πρέπει κανείς να προσφύγει στο μηχανισμό των δημοκρατικών εκλογών", δήλωσε ο Κομορόφσκι σε σύντομο σχόλιο που έκανε στην τηλεόραση από την πόλη Λόβιτς. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Τουσκ είχε δηλώσει ενώπιον των δημοσιογράφων πως, "αν η υπόθεση αυτή δεν μπορέσει να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες (...), αν η κρίση εμπιστοσύνης είναι πράγματι τόσο βαθειά, οι πρόωρες εκλογές θα είναι ίσως η μόνη λύση". 

Σε μια συνομιλία που είχε ηχογραφηθεί εν αγνοία τους το περασμένο καλοκαίρι και δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το εβδομαδιαίο περιοδικό Wprost, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μάρεκ Μπέλκα είχε προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών Μπαρτόλομιε Σιένκιεβιτς να στηρίξει σε περίπτωση κρίσης τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας σε αντάλλαγμα την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος στη συνέχεια έφυγε από τη θέση. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, οι οποίες ερμηνεύθηκαν από την αντιπολίτευση ως εκμετάλλευση επιρροής, ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Τουσκ.

Η εισαγγελία και οι πολωνικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης σε έρευνα στα γραφεία του περιοδικού που είχε δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που προκάλεσαν τα αιτήματα για την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Wprost, οι εισαγγελείς, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς και πράκτορες της αντικατασκοπείας (ABW), "επιχείρησαν να κατασχέσουν δια της βίας" το φορητό υπολογιστή του αρχισυντάκτη Σλάβομιρ Λατκόφσκι, μετά την άρνηση του εντύπου να τους παραδώσει τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις των συνομιλιών. 

Μπροστά στην αντίσταση του Λατκόφσκι, τον οποίο υποστήριξαν και οι άλλοι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες, οι εισαγγελείς και οι πράκτορες της ABW "εγκατέλειψαν γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) την επιχείρησή τους, αλλά αστυνομικοί παρέμειναν επιτόπου".

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε μέσα στη νύχτα ότι η επιχείρηση εγκαταλείπεται "μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης" και το περιοδικό ανακοίνωσε πως προσέφυγε στη δικαιοσύνη. 

Μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί είπαν ότι η μυστική ηχογράφηση μπορεί να έγινε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, για να αποσταθεροποιηθεί η Πολωνία με υπόβαθρο την ρωσο-ουκρανική κρίση.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως διεξάγει έρευνα για "παράνομες υποκλοπές" σε βάρος του υπευθύνου του εστιατορίου στο οποίο είχε γίνει η συνομιλία των αξιωματούχων.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...