Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Λείπουν καμιά δεκαπενταριά

Αν αναλύαμε τα αριθμητικά δεδομένα της προεδρικής εκλογής με... μουντιαλικούς όρους, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται μία ποδοσφαιρική αποστολή (κάμποσο πάνω από μια... εντεκάδα) για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, του λείπουν τουλάχιστον 15 βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός «χάρτης» της προεδρικής εκλογής έχει δύο «σταθερές» και μία «μεταβλητή».

◆ Οι δύο σταθερές είναι από τη μια το «σχέδιο 180» του Σαμαρά, το οποίο, αν υλοποιηθεί, θα δώσει παράταση ζωής στη συγκυβέρνησή του, και από την άλλη το «σχέδιο 121» του Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

◆ Η «μεταβλητή» – δηλαδή οι «διεκδικούμενοι» ανεξάρτητοι βουλευτές – δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση στην εξίσωση της προεδρικής εκλογής, γι’ αυτό ο Σαμαράς, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, χρειάζεται στην πραγματικότητα να «συμμαχήσει» με μία «μικρή» σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, που αριθμητικά θα μπορούσε να είναι είτε η ΔΗΜΑΡ είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αυτό φυσικά, για να συμβεί, προϋποθέτει να γίνει μία «πολιτική υπέρβαση», που αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται ορατή.

Οι «πρόθυμοι»

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι, επί της αρχής, υπάρχει ήδη ένας αριθμός 13 βουλευτών που μπορεί να ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα υποδειχθεί από τη Ν.Δ., χωρίς φυσικά όλοι αυτοί να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία ή να είναι βέβαιο ότι θα συνταχθούν στο τέλος πίσω από την επιλογή Σαμαρά. Αυτοί είναι:

1 Οι Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης. Ο πρώτος μετέχει πλέον στο νέο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός Παιδείας, ενώ ο δεύτερος είναι «συνοδοιπόρος» του από το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και τώρα στην Ελιά. Ήδη άλλωστε και οι δύο προσμετρώνται στην κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία έχουν διευρύνει από 152 βουλευτές σε 154.

2 Στην ίδια κατηγορία – με τον όποιο βαθμό σχετικής αβεβαιότητας όταν έρθει η ώρα – βρίσκονται ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτοί είναι ο Γ. Νταβρής («Η εκλογή να μη συνδεθεί με μικροκομματικούς τακτικισμούς»), ο Κ. Γιοβανόπουλος («Όταν έρθει η ώρα, θα προτείνω πρόσωπο»), η Μίκα Ιατρίδη και ο Β. Καπερνάρος («Θα πάρω τη γνώμη των ψηφοφόρων μου»).

3 Ακόμη πολύ κοντά στην υπερψήφιση του εκλεκτού του Σαμαρά βρίσκονται κάποιοι βουλευτές που παραμένουν στο κόμμα του Π. Καμμένου. Ο Π. Μελάς, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

4 Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη των πρώην «γαλάζιων» και νυν ανεξάρτητων βουλευτών. Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν από μερικές ημέρες τόνισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για εκλογές και πρότεινε να σταματήσει η αναζήτηση υποψηφίων μόνο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ίδιος θα ήθελε τον Κώστα Καραμανλή.

5 Επίσης εκτιμάται πως και ο Β. Πολύδωρας μπορεί να πει το «ναι», ενώ το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με τον Γ. Κουράκο (που βρίσκεται στο κόμμα του Χρ. Ζώη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Β. Πολύδωρα στις ευρωεκλογές), ο οποίος είναι της άποψης ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο.

6 Στην «κατηγορία» αυτήν εντάσσεται και ο Γ. Κασαπίδης. Αντίθετα, ο Ν. Σταυρογιάννης έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο αυτή η Βουλή, ωστόσο ο ίδιος δεν θα βρίσκεται τη στιγμή εκείνη στο Κοινοβούλιο, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου αποχωρεί από το Κοινοβούλιο για να αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου Λαμίας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο αντικαταστάτης του Δ. Μπριάνης.

7 Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να ψηφίσει και ο Β. Οικονόμου, λέγοντας «πρώτα θα δω τον υποψήφιο και μετά θα αποφασίσω».

Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι όλοι οι παραπάνω θα αποδειχθούν όντως πρόθυμοι να στηρίξουν την επιλογή Σαμαρά, διαμορφώνεται η εξής εικόνα: Ν.Δ. 125, ΠΑΣΟΚ 27, συν τους ανωτέρω 13, προκύπτει ένα άθροισμα 165 βουλευτών. Λείπουν 15.

«Πρόθυμοι» με ερωτηματικό

Προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό, μην αποκλείσετε να δούμε τους Γρ. Ψαριανό και Σπ. Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ να επιλέγουν τη σαμαρική... «σταθερότητα».

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι δύο ακόμη περιπτώσεις ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή:

◆ Ο Στ. Μπούκουρας βρίσκεται προφυλακισμένος και κανείς δεν γνωρίζει έως την προεδρική εκλογή αν θα του επιτραπεί να ψηφίσει. Κανείς επίσης δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει αν ψηφίσει. Το αν ωστόσο του επιτραπεί να προσέλθει στη Βουλή για την ψηφοφορία προφανώς δεν θα αποσυνδεθεί από το ίδιο ερώτημα για τους άλλους προφυλακισμένους για τη Χ.Α.

◆ Τέλος, ένας ακόμη ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι προφυλακισμένος, είναι ο Χρ. Αλεξόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να επιδείξει μεταμέλεια. Δεδομένου του βάρους των εις βάρος του κατηγοριών, δεν μπορεί να προβλεφθεί το πώς θα συμπεριφερθεί στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη πάντως το... «Βήμα» τον έχει κατατάξει στους κατ’ εξοχήν «προθύμους».

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ο Σαμαράς θα... γοητεύσει, με κάποιον τρόπο, και τους τέσσερις αυτούς «αμφισβητούμενους», τότε ακόμη θα λείπει μια ολόκληρη ποδοσφαιρική εντεκάδα. Η μάχη συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...