Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η Μόσχα απαντά στην Ουάσιγκτον: Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις


Οι κυρώσεις που σχεδιάζει η Δύση εναντίον της Ρωσίας έπειτα από ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Κριμαία για την απόσχιση από την Ουκρανία δεν είναι πιθανό να έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.

Επενδυτές στη Ρωσία ανησυχούν για τον αντίκτυπο των μέτρων που μπορεί να επιβληθούν εναντίον της Μόσχας σε αντίποινα για την ανάληψη του ελέγχου της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις. Η Κριμαία διεξάγει δημοψήφισμα για το κατά πόσον θα γίνει μέρος της Ρωσίας.

Τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσουν έναν κατάλογο ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζας) καθώς οι δυτικές χώρες επιχειρούν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα.

“Πρέπει να ετοιμαστούμε για κινδύνους, είναι δυνατοί μετά τις 17 Μαρτίου, πιθανόν”, δήλωσε σήμερα ο Ουλιουκάγεφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Αλλά μου φαίνεται πως η οικονομική σημασία των κινδύνων αυτών δεν είναι τόσο σφαιρική. Δεν περιμένω, ειλικρινά μιλώντας, οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα θέσουν σε αμφιβολία το εμπορικό ισοζύγιο ή τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδιά μας”.

Ο Ουλιουκάγεφ είπε πως περιμένει ότι η οικονομική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ θα συνεχιστεί. “Τα πολιτικά κύματα έρχονται και πάνε, αλλά η επιχειρηματική συνεργασία συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε όλες τις θέσεις που θα επιτρέψουν στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στο λιγότερο χρόνο στο μονοπάτι της εποικοδομητικής εμπορικής-οικονομικής συνεργασίας”, είπε.

Ο Ουλιακάγεφ είπε επίσης πως δεν αναμένει πτώση στο ρωσικό χρηματιστήριο μετοχών μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία. “Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τα ρίσκα. Πουλούν με ψιθύρους και αγοράζουν με γεγονότα”, είπε.

Οι δείκτες των ρωσικών μετοχών έπεσαν περίπου κατά 15% αυτό το μήνα, σε μια αντίδραση των επενδυτών στη διεθνή κρίση γύρω από την Ουκρανία και στην απειλή κυρώσεων.




ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...