Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η Γερμανία μέσω ΕΕ εναντίον... Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας. Του Γ. Δελαστίκ


Οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών που συναπαρτίζουν την ΕΕ, καθώς η Γερμανία αισθάνεται πλέον απολύτως σίγουρη για την ηγεμονία της και έτσι έχει αρχίσει... να πιέζει ασφυκτικά όχι απλά περιφερειακές χώρες σαν την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά τους μέχρι πρότινος κορυφαίους εταίρους της: τη... Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία!
«Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τη Γαλλία να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της» ήταν ο κεντρικός τίτλος του οικονομικού τμήματος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» την προηγούμενη Πέμπτη.

«Η Κομισιόν απαιτεί από τη Γαλλία να πιάσει τους στόχους της στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες για να το οδηγήσει στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται» μας πληροφορούσε ο υπότιτλος. Στο μεταξύ, απογοήτευση προκάλεσε η προ δύο εβδομάδων επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο. Το Βερολίνο δεν έκανε καμία παραχώρηση στους Αγγλους, παρά τις τιμές που επιδαψίλευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Είχε κανονίσει ακρόαση με τη βασίλισσα Ελισάβετ (πράγμα που οι Αγγλοι το θεωρούν σπουδαίο) και ομιλία της Μέρκελ στα Σώματα τόσο της Βουλής της Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων. «Σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα αρκέστηκε υποχρεωτικά σε μια σύνοδο κορυφής σε μια αεροπορική βάση και ένα μεγάλο ποτήρι μπίρας σε μια παμπ», όπως σημειώνει χαιρέκακα η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η ουσία όμως είναι ότι η Μέρκελ δεν έκανε καμία παραχώρηση προς τον Κάμερον που έχει υποσχεθεί «επαναπατρισμό εξουσιών» από την ΕΕ στην κυβέρνηση της Βρετανίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο Κάμερον διενεργήσει πραγματικά το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει την άνοιξη του 2017 με θέμα την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, το αποτέλεσμα θα είναι η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ! Είναι όμως πολύ νωρίς σήμερα για να εκτιμήσουμε αν όντως θα γίνει αυτό το δημοψήφισμα και ποιο τελικά θα είναι το ερώτημά του, καθώς αυτά συναρτώνται στενότατα με τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα επικρατούν τότε τόσο μέσα στην ίδια τη Βρετανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Αν πάντως στις ευρωεκλογές του Μαΐου το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άμεσης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και πάρει ποσοστό άνω του 20%, ελάχιστες θα είναι οι πιθανότητες νίκης του «Ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2017, τρία χρόνια αργότερα. Εχουμε χρόνο μέχρι τότε. Για την ώρα, οι Γερμανοί μέσω ΕΕ ασκούν τεράστια πίεση στον τρίτο (!) πρωθυπουργό της Ιταλίας που αναδεικνύεται χωρίς εκλογές και τοποθετείται στο αξίωμα αυτό με διαδικασίες κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, σε πλήρη διάσταση με τη λαϊκή βούληση. Κανένας δεν ψήφισε για πρωθυπουργό τον Μόντι, τον Λέτα ή τον σημερινό Ματέο Ρέντσι. Και οι τρεις αποτελούν επιλογές των Γερμανών και των ηγετικών κύκλων της Ιταλίας.


Οι Γερμανοί όμως τοποθετούν τους ανθρώπους τους ως πρωθυπουργούς σε ευρωπαϊκές χώρες για να εκτελούν πιστά τις εντολές τους και δεν έχουν καμία διάθεση να τους διευκολύνουν κάνοντας παραχωρήσεις. Με το που έκαναν λοιπόν τον Ρέντσι πρωθυπουργό, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ στις 14 παρατηρούνται ανισορροπίες, χώρια φυσικά από τις 4 που βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς - Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Ιρλανδία.

Σε 3 όμως χώρες -στην Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία που ακόμη δεν έχει κλείσει χρόνο από τότε που εντάχθηκε στην ΕΕ- παρατηρούνται «υπερβολικές ανισορροπίες» και επομένως θα τεθούν υπό καθεστώς «ειδικής επιτήρησης».

Με άλλα λόγια, με το που τοποθέτησαν τον Ρέντσι πρωθυπουργό, οι Γερμανοί έβαλαν την Ιταλία σε καθεστώς «ειδικής επιτήρησης»! Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Μέχρι τώρα μιλούσαμε για τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης που μετατρέπονται σε φτωχές, καθυστερημένες και υπανάπτυκτες επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ. Τώρα όμως οι Γερμανοί απαιτούν να καθυποτάξουν τις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ μετά την ίδια τη Γερμανία.

Οι Βρυξέλλες τραβούν το αυτί της Γαλλίας, η Μέρκελ περιφρονεί την Αγγλία, η Ιταλία τίθεται υπό καθεστώς «ειδικής επιτήρησης» από την Κομισιόν - δηλαδή από τη Γερμανία. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Ολα δείχνουν ότι θα εκραγεί, αλλά αυτό θα το δείξουν οι εξελίξεις, όχι οι εικασίες. Οσο συνεχίζεται πάντως αυτή η απραξία των λαών, οι Γερμανοί δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική.


ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...