Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Δεν θέλει να πάει κατασκήνωση

Ερώτηση 
Παρ 'όλο που οι φίλες της από το σχολείο θα πάνε κατασκήνωση η εξάχρονη κόρη μου προτιμά να μείνει στο σπίτι με τη γιαγιά. Πως μπορώ να την πείσω να πάει γιατί εκεί θα περάσει καλύτερα; Ή μήπως δεν πρέπει την πιέσω;

Απάντηση 
Η κατασκήνωση μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εμπειρία για το παιδί,αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να αποχωριστεί τους γονείς του.Για να αντιληφθείτε  την ετοιμότητα της κόρης σας  αναλογιστείτε  τις αντιδράσεις της σε διάφορες περιπτώσεις, όπως πχ. δέχεται να κοιμηθεί κάποιο  βράδυ σε φιλικό σπίτι,  κάνει εύκολα φιλίες, πως αντιδρά στα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας. 
Συζητήστε μαζί της και ενημερώστε την αναλυτικά για ότι θα συναντήσει στην κατασκήνωση δίνοντας την δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά και τις ανησυχίες της. Τονίστε της ότι θα είστε δίπλα της όταν κι αν σας χρειαστεί. Επισκεφθείτε τη κατασκήνωση με τη φίλη της μαζί ώστε να δει τους χώρους..Αν παρόλα αυτά προτιμά να μείνει με τη γιαγιά της δεν χρειάζεται να τη πιέσετε.  Δώστε  της πρωτοβουλίες και ενισχύετε την επαφή της με συνομήλικα παιδιά . 

Ερώτηση 
Φοβάται τη θάλασσα

Πέρυσι το καλοκαίρι ο τριών ετών  γιός μου δεν ήθελε να μπει στη θάλασσα γιατί φοβόταν. Ακόμα κι όταν τον παίρναμε αγκαλίτσα για να μπούμε μαζί στο νερό, έκλαιγε. Πώς να το χειριστούμε φέτος αν πάλι δεν θέλει να μπει; Αισθάνομαι άσχημα όταν βλέπω τα άλλα παιδάκια να χαίρονται με το νερό και το δικό μου να μην θέλει να μπει στο νερό με την κουλούρα του.

Απάντηση

Συχνά τα  παιδιά εμφανίζουν διάφορους  φόβους, κυρίως, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ερεθίσματα που τους είναι άγνωστα. Με την στήριξη όμως των γονιών οι φόβοι υποχωρούν, καθώς το παιδί αναπτύσσεται γνωστικά. Κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα κυρίως αν οι γονείς τους είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή υπερπροστατευτικοί ή έχουν φοβίες. 
Ενημερώνετε τα, από πριν, για κάθε νέο ερέθισμα. Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα , ακόμη και αν στην αρχή δείχνουν ανησυχία.  Διαβάστε ιστορίες με ήρωες που τους αρέσει η θάλασσα , δείξτε του εικόνες από παιχνίδια στην αμμουδιά κλπ. 
Επισκεφθείτε την παραλία παίζοντας αρχικά με την άμμο , γνωρίστε άλλα παιδάκια και φροντίστε να μπει σταδιακά στο νερό χωρίς να το πιέσετε, ή να δείχνετε ανησυχία  . Τέλος,  επιβραβεύστε το κάθε φορά που καταφέρνει να έχει έστω και μικρή επαφή με το νερό.  

Παιδί και Nέοι Γονείς  

Απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου  Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος 
Ιούλιος 2013 Τεύχος 175



 
http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...