Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

photo
Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, ενώ η πάταξή του θα απαιτήσει ενιαίο μέτωπο από τις χώρες της περιοχής, ανέφεραν ειδικοί από διάφορες χώρες των Βαλκανίων.
Σε πρόσφατη συνάντηση στην Οχρίδα η οποία διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στα Σκόπια, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές για την περιφερειακή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με ειδικούς, το ηλεκτρονικό έγκλημα στα Βαλκάνια αυξάνεται και οι χώρες πρέπει να βρουν μηχανισμούς για να ελαχιστοποιήσουν την απειλή.
Πολλές χώρες ανά την υφήλιο δεν έχουν επαρκείς νομικούς κανονισμούς ή σύνολο βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, δήλωσε ο Τόνι Στογιανόβσκι, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Πληροφοριών στην Οχρίδα, SETimes.
"Όλο και περισσότερες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και χρηματοπιστωτικά δεδομένα βρίσκονται στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εγκληματίες ή οργανώσεις να προβούν σε συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες για επίτευξη οικονομικών και άλλων οφελών", δήλωσε ο Στογιανόφσκι.
"Μελλοντικά, τα Βαλκάνια θα είναι πιο επιρρεπή στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το σημείο είναι να [εκπαιδεύσουμε] και [εφαρμόσουμε] νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας", πρόσθεσε.
Ο Μίλαν Μάριχ, διευθυντής της επιχείρησης πληροφορικής ΙΤ στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε στους SETimes πως οι χώρες των Βαλκανίων χρειάζονται εκτάκτως να θεσπίσουν φορέα ο οποίος θα καταπιαστεί με τη σύνταξη νομικών κανονισμών.
"Η συνεργασία είναι απαραίτητη μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής. Η νομοθεσία θα πρέπει να είναι ίδια", ανέφερε.
Οι πιο ευάλωτοι τομείς στην περιοχή είναι ο τραπεζικός και αυτός των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, δήλωσε ο Μάριχ.
"Εάν κάποιος [διαπράξει] έγκλημα με πιστωτικές κάρτες στην πΓΔΜ, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συμβεί το ίδιο σε άλλες χώρες των Βαλκανίων", δήλωσε ο Μάριχ στους SETimes.
Απαιτούνται περιφερειακοί συντονιστικοί φορείς, δήλωσε ο Πρέντραγκ Πάλερ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Ζάγκρεμπ.
"Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αντιδράσουμε εγκαίρως για να αποτρέψουμε την εμφάνιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στα Βαλκάνια, τα συστήματα που ανιχνεύουν αυτό το είδος εγκλήματος είναι λιγότερο αναπτυγμένα, και συνεπώς πολύ αργά στην ανίχνευση τέτοιων περιπτώσεων. Πέρυσι, υπήρξε σημαντική επίθεση από τη Βουλγαρία στο τραπεζικό σύστημα στις Αραβικές χώρες, υπήρξε επίθεση στο τραπεζικό σύστημα η οποία προερχόταν και από τη Ρουμανία", δήλωσε ο Πάλερ στους SETimes.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, υπάρχουν ειδικά τμήματα εντός των αστυνομικών δυνάμεων που χειρίζονται το διαδικτυακό έγκλημα, την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο και την διαδικτυακή πειρατεία. Ωστόσο, ο Πάλερ ανέφερε ότι τα τμήματα χρειάζονται καλύτερο προσωπικό και εξοπλισμό για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως αυτό το είδος εγκλήματος.
"Δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένοι και δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μονάδες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Η Κροατία, η οποία πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα Ευρωπαϊκά κριτήρια όσον αφορά στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και, συνεπώς, η εμπειρία τους μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες χώρες", δήλωσε ο Πάλερ.
Ο μόνος τρόπος για την προστασία ενάντια στο ηλεκτρονικό έγκλημα είναι η διαρκής επαγρύπνηση, η επίβλεψη και αναθεώρηση υφιστάμενων μηχανισμών για προστασία, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Ριστέσκι, καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στα Σκόπια, στους SETimes.
"Ξεκινώντας από τις γενικές πολιτικές για την προστασία των επιχειρήσεων και των χωρών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, τα μέτρα που λαμβάνονται εδώ πρέπει να είναι τα ίδια με τον υπόλοιπο κόσμο. Απαιτούνται εθνικές πολιτικές και στρατηγικές για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος", δήλωσε ο Ριστέσκι.
Έχετε εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος; Τι θα κάνατε εάν σας συνέβαινε; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στα σχόλια..
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Πηγή : SET  TIMES  COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...