Γρήγορο, εύκολο, οικονομικότατο και προπαντός Πολίτικο, για να απογειώσει το τραπέζι σας!
Υλικά
1 στρογγυλό ψωμί (ένα κιλό περίπου)
250 γραμμάρια κιμά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά σάλτσα πιπεριάς (γίνεται και με ντομάτας αλλά προσθέστε και μια πρέζα μπούκοβο)
2-3 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κρέατος
1 πατάτα
4-5 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό γιαούρτι
1 ντομάτα
Αλάτι πιπέρι
Υλικά
1 στρογγυλό ψωμί (ένα κιλό περίπου)
250 γραμμάρια κιμά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά σάλτσα πιπεριάς (γίνεται και με ντομάτας αλλά προσθέστε και μια πρέζα μπούκοβο)
2-3 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κρέατος
1 πατάτα
4-5 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό γιαούρτι
1 ντομάτα
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το
μπαγιάτικο ψωμί μας και του κόβουμε ένα καπάκι όπως κάνουμε με την
ντομάτα όταν είναι να την γεμίζουμε. Έπειτα αδειάζουμε την ψίχα
προσεκτικά για να μην χαλάσουμε το σχήμα του καρβελιού. Θα φτιάξουμε
δηλαδή ένα ψωμένιο δοχείο. Την ψίχα θα την θρυμματίσουμε και θα την
βάλουμε στην άκρη γιατί θα την χρειαστούμε αργότερα.
Το
επόμενο που κάνουμε είναι να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και να το
τσιγαρίσουμε με το βούτυρο που έχουμε ζεστάνει σε ένα τηγάνι.
Προσθέτουμε τον κιμά, καβουρδίζουμε και το αφήνουμε να σιγοψηθεί σε
χαμηλή φωτιά μέχρι να φύγουν τα ζουμιά.
Έπειτα βάζουμε την αραιωμένη με λίγο νερό σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τσιγαρίζουμε.
1-2
λεπτάκια πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού. Αν
δούμε ότι μας βγήκε στεγνή η γέμιση, προσθέτουμε λίγο ζωμό κρέατος.
Και τώρα γεμίζουμε το καρβέλι! Αν πάλι δούμε ότι μας χρειάζεται περισσότερη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε ψίχα από άλλο ψωμί.
Καθαρίζουμε
την πατάτα και την κόβουμε σε 5-6 φέτες και τις τοποθετούμε στη βάση
της κατσαρόλας που θα ψήσουμε το γεμιστό ψωμί η οποία βέβαια θα πρέπει
να είναι ανάλογη σε μέγεθος. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το ψωμί
στον πάτο. Μπορούμε να βάλουμε και δυο κουτάλια χιαστί για βάση αλλά η
πατατούλα γίνεται πολύ νόστιμη.
Το επόμενο που
κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε προσεκτικά το γεμιστό ψωμί στην
κατσαρόλα. Βράζουμε τον ζωμό μας και τον προσθέτουμε σιγά σιγά στο
φαγητό. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην βρέξουμε το ψωμί απότομα γιατί θα
μαλακώσει και θα σπάσει. Σιγοψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μαζεύοντας
που και που με το κουτάλι το ζουμί και ξαναβρέχοντας το ψωμί παντού.
Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο όταν έχει φύγει όλο το ζουμί.
Το βγάζουμε προσεκτικά πιάνοντάς το από κάτω με τα δυο χέρια και το βάζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα.
Λιώνουμε
το σκόρδο και το ανακατεύουμε με γιαούρτι. Ανοίγουμε το καπάκι του
ντολμά, βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και
προσθέτουμε το σκορδάτο γιαούρτι. Κλείνουμε το καπάκι. Στολίζουμε την
πιατέλα γύρω γύρω με τις πατατούλες, αν θέλουμε και με ντομάτες και
κρεμμύδια σε ροδέλες και φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε κόβοντας σε
κομμάτια.
http://greekfood.tv/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου