Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Kύπρος, η Αργεντινή της Μεσογείου -Τρόφιμα, μισθοί στο κόκκινο

Με τίτλο που παραπέμπει στην κατάσταση που επικρατούσε στην Αργεντινή, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου «Πολίτης» περιγράφει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κυπριακό λαό η απόφαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ως κάτι περισσότερο από δεδομένο πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών για τον μήνα Μάρτιο, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της παρατεταμένης μη λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Χωρίς μισθό τον Απρίλιο

Η σχετική επιβεβαίωση ήρθε χθες από την ΟΕΒ, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Ανοικτή αφήνει μια τέτοια περίπτωση και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναφέρεται σε τεχνικό πρόβλημα, που φαίνεται να διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
«Οι άδειοι τραπεζικοί λογαριασμοί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί δεν θα είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα για τους εργαζόμενους. Οι μισθοί του Μαρτίου δεν θα βρουν τον δρόμο προς τα άδεια πορτοφόλια των μισθωτών αφού οι εργοδότες δεν είναι σε θέση να κάνουν πληρωμές για μια σειρά από λόγους.

Δεν μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις

Ακόμα και αν ανοίξουν αύριο οι τράπεζες είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κατατεθούν οι μισθοί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ακόμα και αν οι εργοδότες επέλεγαν να πληρώσουν με μετρητά, οι περιορισμοί στις αναλήψεις, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά και λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, είναι αμφίβολο πόσοι εργοδότες θα έχουν χρήματα για την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Δέσμευση των καταθέσεων

Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ στο Λαϊκή τράπεζα παραμένουν στην «κακή τράπεζα» και διατηρούνται δεσμευμένοι μέχρι την τελική εκκαθάριση, με ποιο αισιόδοξο σενάριο, οι δικαιούχοι τους να πάρουν μετά από 3-4 χρόνια το 20-30% των καταθέσεων τους. Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν επιτρέπει να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους αλλά δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλην του λουκέτου για τις επιχειρήσεις τους.

Αν οι λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ είναι στη Τράπεζα Κύπρου, τότε θα παραμείνουν δεσμευμένοι μέχρι να απορροφηθεί η «καλή Λαϊκή τράπεζα» και να καθοριστεί το ύψος του κουρέματος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 40%. Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση η μη καταβολή δεδουλευμένων, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η απόλυση των εργαζομένων είναι η πιο πιθανή «λύση».

Χωρίς ελπίδα

Τα 100 και τα 120 ευρώ που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν να εξασφαλίσουν οι πελάτες των τραπεζών από τις ΑΤΜ, δεν υπάρχουν καν στους λογαριασμούς. Τα νοικοκυριά είναι αδύνατον να καλύψουν πλέον τις βασικές τους ανάγκες (τροφή, ηλεκτρισμός, τηλέφωνο, νερό). Ήδη πολλοί συνδρομητές ακυρώνουν τις συνδρομές τους για ευρυζωνικές υπηρεσίες internet και συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια. Μαζικές είναι επίσης οι διακοπές παρακολούθησης ιδαιτέρων μαθημάτων (φροντιστήρια), αλλά και η «μικροπολυτέλειες» των νυκτερινών εξόδων.
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι φοιτητές σε ξένες χώρες αφού οι οικογένειες τους δεν είναι σε θέση να τους στείλουν χρήματα για τη διαβίωση τους και για τα δίδακτρα τους.
Η λύση των δανεικών από γνωστούς συγγενείς και φίλους, μοιάζει με ανέκδοτο, αφού οι κλειστές τράπεζες και η μη καταβολή μισθών, δεν επιτρέπει σε κανέναν να δανείσει κάποιον άλλον.

Άδεια βλέμματα και ράφια

Το λιανικό εμπόριο έχει εξαλειφθεί, αφού η έλλειψη μετρητών αναγκάζει περιορισμό των καταναλωτών στα άκρως απαραίτητα. Οι καταστηματάρχες λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου δεν είναι σε θέση να κάνουν προμήθειες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να αδειάζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Οι προμηθευτές δεν αποδέχονται πλέον επιταγές και απαιτούν μετρητά. Μετρητά απαιτούν και τα βενζινάδικα, όπως επίσης και τα σουπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα οι πιστωτικές κάρτες να μην εκπροσωπούν τίποτα άλλο από τα ελάχιστα γραμμάρια ιλουστρασιόν πλαστικού.

Ασφυξία στην παιδεία

Τίποτα δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο. Ακόμα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να εξανεμίζονται δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αφού δεν μπορούν να υπολογίζουν ούτε καν στην καταβολή διδάκτρων. Τα κρατικά πανεπιστήμια επίθεσης δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα και το πάγωμα λογαριασμών με αποτέλεσμα χρήματα που είχαν δοθεί ως χορηγίες για ερευνητικά προγράμματα να αγνοούνται. Με δυσκολία καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα και το διδακτικό προσωπικό μαζί με τους φοιτητές ελπίζουν στο θαύμα, της ομαλοποίησης της κατάστασης χωρίς όμως να έχουν όμως και ιδιαίτερες προσδοκίες. Στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και τα λύκεια έχει παγώσει ο θεσμός του ταμιευτηρίου, κατά τον οποίο κάθε Δευτέρα οι μαθητές κατέθεταν σε λογαριασμούς σε συνεργατικά ταμιευτήρια μικροποσά, ώστε να «εκπαιδεύονται» στην αρετή της αποταμίευσης. Εκ του αποτελέσματος, αυτοί που αποταμίευαν για χρόνια έχασαν τα χρήματα τους και συνεπώς λίγο μπορούν να πείσουν οι νουθεσίες για τα θέλγητρα της αποταμίευσης.

Τυχεροί άτυχοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι βέβαιοι ότι θα πληρωθούν αλλά δεν ξέρουν πότε. Το Γενικό Λογιστήριο έχει αποστείλει τα σχετικά αρχεία στη κεντρική Τράπεζα η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων οι οποίοι επίσης παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς να έχουν την δυνατότητα εξεύρεσης άλλων πόρων για την διαβίωση τους» γράφει στο δραματικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...