Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ζητείται ζευγάρι για ταξίδι στον... Αρη

Τα έξοδα μίας αποστολής διάρκειας 501 ημερών για ένα παντρεμένο ζευγάρι στον «Κόκκινο Πλανήτη» προσφέρεται να καλύψει ο πολυεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο. Ο 72χρονος Τίτο, ο οποίος το 2001 είχε πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι επικεφαλής ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος το οποίο και έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο εγχείρημα.
 
 Το συνολικό κόστος της αποστολής εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με τον Τίτο να έχει δηλώσει πως θα καλύψει τα έξοδα των πρώτων δύο ετών. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.
Το ταξίδι θα επωφεληθεί από μία σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση, η οποία θα επιτρέψει στο σκάφος να εκτελέσει το ταξίδι σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες και να πλησιάσει την επιφάνεια του Άρη σε απόσταση 100 μιλίων πριν πάρει το δρόμο του γυρισμού. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι μάλλον στενά, καθώς επί της παρούσης οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σκάφη για επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ενώ η ευθυγράμμιση θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2018. 

Η αποστολή θεωρείται πως θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου του 2018, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης ενός ειδικά τροποποιημένου διαστημικού σκάφους Dragon της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο φουσκωτό τμήμα που θα εκτελεί χρέη χώρου διαβίωσης των ταξιδιωτών.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...