Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Φορολογικό σοκ


Επιτέλους, να κουβεντιάσουμε και κάτι σοβαρό. Να κουβεντιάσουμε, δηλαδή, τι χώρα θέλουμε. Θέλουμε μια χώρα υψηλών φόρων και υψηλών δημοσίων δαπανών ή μια χώρα χαμηλών φόρων και περιορισμένων δημοσίων δαπανών;

του Γιάννη Πρετεντέρη
Θέλουμε μια χώρα όπου θα ευημερούν οι πολίτες ή όπου θα διογκώνεται το κράτος; Το θέμα αυτό τέθηκε ξανά από τον Α. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε να συμφωνηθεί με την τρόικα μια σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών – όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά…
Και απαντήθηκε από τον Γ. Σταθάκη (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος ζήτησε περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τουλάχιστον των επιχειρήσεων. Προ εβδομάδων, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την αύξηση και των δημοσίων δαπανών.
Πώς έχουν τα πράγματα τώρα; Σε πείσμα όσων υποστήριζε ο Δ. Παπαδημούλης το βράδυ της Δευτέρας στην «Ανατροπή», οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι ήδη μεγαλύτεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε όλες τις κατηγορίες φορολογίας.
Σύμφωνα με τη Eurostat και για το 2012: Η φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα έφτανε στο 49% με μέσο όρο της ευρωζώνης το 43,2% και της Ευρώπης των «27» το 38,1%. Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23% με μέσο όρο της ευρωζώνης το 20% και της Ευρώπης των «27» το 21%.
Η φορολογία επιχειρήσεω ν στην Ελλάδα ήταν 30% με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο 26,1% και της Ευρώπης των «27» στο 23,5%. Το ερώτημα είναι απλό . Πώς είναι δυνατόν να πάρει ανάσα η οικονομία μιας ήδη κατεστραμμένης χώρας όταν η φορολογία της είναι πολύ βαρύτερη εκείνης των εταίρων και των ανταγωνιστών της;
Είναι προφανές λοιπόν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα στηρίζεται στην αποφασιστική μείωση των φόρων. Ενα ισχυρό φορολογικό σοκ.
Αφενός για να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κίνητρο για επενδύσεις, ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία. Αφετέρου για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση με αύξηση της κατανάλωσης, ώστε να κινηθεί η αγορά.
Υπάρχει όμως και ένας τρίτος ουσιαστικός λόγος που επιβάλλει ένα σοκ: οι υψηλοί φόροι αποτελούν πάντα το ισχυρότερο κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Αντιθέτως , η μείωση των φόρων διευκολύνει μια λιγότερο οδυνηρή διεύρυνση της φορολογικής βάσης – η οποία αποτελεί, προφανώς, το ζητούμενο…
Σοβαρό αντίλογο δεν ακούω. Και να μην καταλαβαίνει η τρόικα την ανάγκη μείωσης των φόρων, να το δεχτώ. Στόκοι είναι οι άνθρωποι. Αλλά να μην την καταλαβαίνουν ελληνικά πολιτικά κόμματα δυσκολεύομαι να το συνειδητοποιήσω.
Ηλπιζα τουλάχιστον ότι μπαίνοντας στο πέμπτο έτος της καταστροφής οι ιδεοληψίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή θα έχουν αρχίσει να εκλείπουν!
Tα Νέα via koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...