«Ελληνικό δαιμόνιο»… Έτσι αρέσει σε μερίδα του ελληνικού Τύπου να εξυμνεί οποιονδήποτε Έλληνα καταφέρνει να κάνει το «βήμα παραπάνω» στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Αλλά για τον Αριστοτέλη Ωνάση, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ «μικρός». Και αυτό γιατί εκείνος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που σκεφτόταν «παγκόσμια»!
Από τον Γιώργο Πράτανο
Οι ιστορίες και οι «αστικοί μύθοι» γύρω από τη ζωή του είναι τόσοι πολλοί, όπως αρμόζει, άλλωστε, σε κάθε άνθρωπο του βεληνεκούς του. Αυτό που χαρακτηρίζει, όμως, τον Ωνάση σαν επιχειρηματία είναι η απλότητα της σκέψης και η βήμα-προς-βήμα προσέγγιση του στόχου του.
Η αλήθεια είναι πως ο Ωνάσης έκανε το colpo grosso του σκεπτόμενος πολύ απλά. Το πετρέλαιο κινεί τα πάντα και είναι ακριβό στις άλλες χώρες λόγω του πολύπλοκου της μεταφοράς. Αν κάναμε ένα super tanker όλα θα είναι απλά. Και κάπως έτσι έγινε μεγιστάνας.
Η «μαγκιά» που χαρακτηρίζει τον Ωνάση ήταν η εξής: Έκανε business με τα χρήματα των άλλων. Για παράδειγμα, δεν έφτιαξε μόνος του το super tanker. Αφού έπεισε τους Άραβες, πήγε στους τραπεζίτες, τους ανέλυσε το σχέδιο του (έχοντας στις αποσκευές του το «ok» των πετρελαιοπαραγωγών) εξασφάλισε τα χρήματα από τις τράπεζες και τότε προχώρησε το σχέδιο του. Ο Ωνάσης είχε την ιδέα, αλλά τα χρήματα ήταν… ξένα!
Ο προσανατολισμός του Έλληνα μεγιστάνα φαίνονται και από τις μεγάλες αποφάσεις που πήρε στη ζωή του. Παντρεύτηκε την κόρη του πλουσιότερου -τότε- Έλληνα, Σταύρου Λιβανού, την οποία έλεγαν Αθηνά, όχι φυσικά για την περιουσία της, αλλά για τις νέες «πόρτες» που θα άνοιγε στον φιλόδοξο επιχειρηματία.
Χρησιμοποίησε την «εικόνα» του κοσμοπολίτη, jet setter, playboy για να κάνει υψηλές γνωριμίες. Δεν είναι τυχαίο πως δεν παντρεύτηκε τη Μαρία Κάλλας, αλλά προτίμησε να παντρευτεί τη χήρα του JFK και να «μπει» στο μάτι των αμερικανών.
Κάθε γυναίκα που είχε στο πλευρό του έμοιαζε και με ένα σκαλοπάτι στη σκάλα της επιχειρηματικής – κοινωνικής του ανέλιξης. Όπως η Τζεραλίν Σπερκλς, βαθύπλουτη κληρονόμος βιομηχανίας ζάχαρης, που χαρακτηριζόταν ως «η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο», η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Εβίτα Περόν.
Μάλιστα, μία από τις ατάκες του που έχουν μείνει στην ιστορία ήταν όταν θέλησε να περιγράψει το πρώτο πρωί που ξύπνησαν μαζί και η Περόν του ζήτησε κάποιες χιλιάδες δολάρια για φιλανθρωπίες… «Ήταν η ακριβότερη ομελέτα που έφαγα ποτέ», δήλωσε αργότερα ο Ωνάσης.
Οι πιο μεγάλες ατάκες του που έμειναν στην ιστορία:
«Για να δείχνεις επιτυχημένος, συνέχισε να είσαι μαυρισμένος, να ζεις σε ένα κομψό κτίριο (ακόμα κι αν είσαι στο υπόγειο), να σε βλέπουν σε κομψά εστιατόρια (ακόμα κι αν παραγγέλνεις μόλις ένα ποτό) και αν δανείζεσαι, να το κάνεις μόνο για μεγάλα ποσά».
«Αν οι γυναίκες δεν υπήρχαν, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν κανένα νόημα».
«Πρέπει να απελευθερωθούμε από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα “ηρεμήσει”. Πρέπει να μάθουμε να πλέουμε σε ισχυρούς ανέμους».
«Το μυστικό στις business είναι να γνωρίζεις κάτι που κανείς άλλος δεν ξέρει».
«Από ένα σημείο και μετά, τα χρήματα δεν έχουν νόημα. Παύουν να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου