Στην επανάσταση του 1821 πλήθος Ελλήνων έλαβαν μέρος για την απελευθέρωση του γένους. Τα βιβλία της ιστορίας είναι γεμάτα με τα ονόματά τους, όμως οι περισσότεροι είναι άγνωστοι στους περισσότερους από εμάς. Με την ευκαιρία της επετείου σας αναφέρω κάποιους από αυτούς...
Σισίνης Γεώργιος (Γαστούνη 1769- 1831 )
Στράτος Σωτήριος ( Βάλτος Ακαρνανίας 1790-1865 )
Προεστός της Γαστούνης και φιλικός από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Eπανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο. Συνέβαλε σημαντικά στην πολιορκία της Πάτρας από τους Έλληνες και σε όλη τη διάρκεια της Eπανάστασης παρέμεινε ο πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της επαρχίας του. Χρημάτισε πληρεξούσιος στις Εθνοσυνελεύσεις και εκλέχτηκε Πρόεδρος της Γ Εθνικής Συνέλευσης (1827 ) και της Δ Εθνοσυνέλευσης του 'Αργους. Διορίστηκε γερουσιαστής από τον Ιωάννη Καποδίστρια (1829 ) και σύντομα ανέλαβε την προεδρία της Γερουσίας. Μεγάλη συμμετοχή στην Eπανάσταση είχαν οι δύο γιοι του Χρύσανθος και Μιχαήλ.
Οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης και στρατιωτικός της οθωνικής περιόδου. Πολέμησε στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στα χρόνια του Oθωνα εντάχτηκε στην Βασιλική Φάλαγγα. Μετά την Eπανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 πολιτεύθηκε στο Βάλτο και εκλέχτηκε πληρεξούσιος στην Α Εθνοσυνέλευση.Το 1854 πήρε μέρος στα λυτρωτικά κινήματα των υποδούλων της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Στράτος Γιαννάκης (Βάλτος Ακαρνανίας 1793-1848)
Οπλαρχηγός του 1821 και στρατιωτικός της οθωνικής περιόδου. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο. Το 1826 τοποθετήθηκε Φρούραρχος στο Ιτς Καλέ Ναυπλίου και το 1828 ως διοικητής της Γ Χιλιαρχίας πολέμησε για την ανακατάληψη της Στερεάς. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αυγουστίνου Καποδίστρια στο Αντίρριο και του Δημ. Υψηλάντη στη Θήβα.
Στορνάρης (ή Στουρνάρης) Νικόλαος (Περιοχή Ασπροποτάμου 1775 - Μεσολόγγι 1826)
Αρματολός και οπλαρχηγός του 1821, ανήκε σε μια από τις πιο ισχυρές αρματολικές οικογένειες της Δυτικής Στερεάς. Τον Ιούλιο του 1821 επικεφαλής άλλων οπλαρχηγών και κατοίκων της επαρχίας Ασπροποτάμου κήρυξε την Eπανάσταση στην Πόρτα, στην Πρέβεντα, στην Καλαμπάκα κ.α. και σύντομα απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής. Oταν ηττήθηκε στην Πόρτα και πολλοί από τους άνδρες του τον εγκατέλειψαν, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον εχθρό για να προφυλάξει τα χωριά από πιθανές καταστροφές. Το 1823 πήγε στο Μεσολόγγι. Πήρε μέρος στη Συνέλευση των οπλαρχηγών της Δυτικής Στερεάς και εκλέχτηκε μέλος του πολεμικού συμβουλίου. Με την προέλαση του Κιουταχή προς το Μεσολόγγι ανέλαβε την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της πόλης. Παρέμεινε στο Μεσολόγγι όλο το διάστημα της B πολιορκίας ως επικεφαλής σώματος της Φρουράς και σκοτώθηκε κατά την Έξοδο.
Σπυρομήλιος (Χειμάρρα, 1800 - Αθήνα, 1880 )
Στρατιωτικός, αγωνιστής του 1821 με σημαντική συμμετοχή στη Β' πολιορκία του Μεσολογγίου. Πολιτικός την εποχή του Όθωνα και απομνημονευματογράφος. Σπούδασε τη στρατιωτική τέχνη στη Νεάπολη της Ιταλίας. Έλαβε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναύπλιο και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Έγινε αρχηγός της προσωπικής φρουράς του Δ.Υψηλάντη. Ως Καποδιστριακός γνώρισε διώξεις από την Αντιβασιλεία του Όθωνα. Στο διάστημα 1840-44 ήταν διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και συμμετέσχε ενεργά στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Για την ανάμειξή του στα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 διώχτηκε από το «Υπουργείο Κατοχής » του Μαυροκορδάτου. Ως το 1876 ανέλαβε ξανά τέσσερες φορές του Υπουργείο Στρατιωτικών, ονομάστηκε σύμβουλος Επικρατείας (1868-72) και πρόεδρος της Βουλής (1872 ). Στα Απομνημονεύματα του κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα της β' πολιορκίας του Μεσολογγίου
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου