Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το φράγμα των 1,28 δολαρίων έσπασε το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται πιέσεις και διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2778 δολάρια από το επίπεδο των 1,2854 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2768 δολάρια.
  
Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ οι παρενέργειες που μέχρι στιγμής προκαλεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αλλά και το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία. Όσον αφορά στο σχέδιο της Κύπρου έκδηλη ανησυχία δημιουργεί το ενδεχόμενο η λύση του κουρέματος των καταθέσεων να εφαρμοστεί και σε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις φαίνεται προς το παρών ότι υπερισχύουν οι φωνές εκείνες που προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο η συμφωνία της Κύπρου να αποτελέσει "μοντέλο διάσωσης" στο μέλλον.

Στο περιβάλλον αυτό ισχυρές πιέσεις δέχονται όλα τα ομόλογα της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοπρασία πενταετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία το επιτόκιο αυξήθηκε στο 3,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Παράλληλα η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν περιορισμένη καθώς το δημοπρατούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε μόλις κατά 1,2 φορές. Στο κλίμα αυτό ο δείκτης εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη σημείωσε υποχώρηση το Μάρτιο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 12,55% από 11,90% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,27% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 11,28% από 10,56% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,54% από 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...