Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Fitch: Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του 2012, αλλά ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι μακρύς


Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012, μέσω των μεγαλύτερων, των αναμενομένων, περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους στον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα, όπως σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε... έκθεσή του, ενώ επισημαίνει πως θα χρειαστούν πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η οικονομία της χώρας να εισέλθει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Fitch, η συνεχής πρόοδος στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με τη βελτίωση που παρουσιάζει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, αποτελούν σημάδια εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον οίκο, θεωρείται απαραίτητη η εφαρμογή περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να επέλθουν αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τις προβλέψεις του Fitch, η οικονομία δεν αποφεύγει ούτε το 2013 την ύφεση, αφού εκτιμάται πως θα ακολουθήσει συρρίκνωση της τάξεων του 4% του ΑΕΠ.

Ο Fitch, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό του χρέους, τονίζει πως η Ελλάδα που παρουσίαζε το υψηλότερο ποσοστό ελλείμματος στην Ευρωζώνη, κατάφερε να φέρει τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς, μέχρι να επιτύχει την υποχώρηση του χρέους. Όπως τονίζει, το δημόσιο χρέος παραμένει σε εξαιρετικά «ευάλωτα» επίπεδα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα στοιχεία σε ταμειακή βάση δείχνουν ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012 από 9,4% του ΑΕΠ το 2011. Το  πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για έλλειμμα 1,5%, παρά τη μείωση των εσόδων κατά 3,6%.


kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...