Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Eδώ θα μείνει ο Βενέδικτος για το υπόλοιπο της ζωής του


Ο 85χρονος Ποντίφηκας αναμένεται να παραμείνει στο Βατικανό για 15-20 ημέρες, μέχρι να συγκληθεί το Κονκλάβιο που θα επιλέξει τον διάδοχό του. Που θα μείνει όμως μετά τις 28 Φεβρουαρίου;

Ο Πάπας πριν δεχτεί τον ανώτατο τίτλο το 2005, ως Καρδινάλιος Τζόζεφ Ράκιτζερ, ζούσε σε ένα μοναστήρι στα σύνορα του Βατικανού. Tώρα, μετά την παραίτησή του ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος θα μεταβεί στο Κάστελ Γκαντόλφο στην Άλαμι, μία ήρεμη λοφώδη περιοχή μακρυά από τη Ρώμη. «Σίγουρα δεν θα ζήσει απομονωμένος, θα είναι ελεύθερος να πηγαινοέρχεται», δήλωσε ο Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού.
Ωστόσο το γεγονός ότι ο Πάπας προτίμησε να δηλώσει παραίτηση από το να αποβιώσει στο γραφείο του όπως γενιές προκατόχων του, φέρνει στο προσκήνιο έναν εφιάλτη για το Βατικανό: την ύπαρξη δύο Παπών και μία χωρισμένη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει στο ιστορικό της πολλές μνήμες διαχωρισμού και σχισμάτων. Άλλωστε η τελευταία παραίτηση του Πάπα Γρηγορίου του 12ου τον 15ο αιώνα έγινε σε μία προσπάθεια να τερματίσει ένα σχίσμα.
Παραδοσιακά οι Πάπες δεν παραιτούνται για να μην προκύψει το ζήτημα της ύπαρξης δύο ανωτάτων αξιωματούχων στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Ποιος θα είναι ο ρόλος του προηγούμενου Πάπα; Θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλός για το υπόλοιπο της ζωής του και τι θα γίνει σε περίπτωση που διαφωνήσει με τον διάδοχό του;» αναρωτιούνται πολλοί καρδινάλιοι.
Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους πρόβλημα, καθώς ο Βενέδικτος θα επιστρέψει σε μία ήρεμη ζωή μελέτης και προσευχής και δεν θα επιδιώξει διαμάχη με τον διάδοχό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...