Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Καζάνι που βράζει η Τυνησία – Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους


Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Τυνησία, μία μέρα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, που απειλεί να βουλιάξει στο χάος τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η Αραβική Ανοιξη τον Δεκέμβριο του 2010.

Η εκτέλεση του Σόκρι Μπελαΐντ, ενός από τα κορυφαία στελέχη του αντιπολιτευόμενου αριστερού Λαϊκού Μετώπου, πυροδότησε κύμα οργής στην Τύνιδα και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές στην Τύνιδα πολιορκούσαν για πολλές ώρες και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών, ενώ στο Σιντί Μπουζίντ, υπάρχουν αναφορές και για πυροβολισμούς στον αέρα από την αστυνομία, αλλά και για τουλάχιστον έναν αστυνομικό νεκρό.
Πολλοί χρεώνουν ευθέως τη δολοφονία στο παρακράτος των φανατικών ισλαμιστών, ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι ανέχεται και ενισχύει τη δράση τους, χωρίς παράλληλα να κάνει οτιδήποτε για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού.
Αλλωστε, ο Μπελαΐντ, ήταν ένας από τους πιο συστηματικούς επικριτές της κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 από τη συνεργασία του Ενχάντα -μετριοπαθείς ισλαμιστές, που ελέγχουν το 42% των εδρών στη Βουλή- με δύο «κοσμικά» κόμματα, από τα οποία προέρχεται και ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η δολοφονία του Μπελαΐντ βολεύει την κυβέρνηση, καθώς ήταν αυτός που την χαρακτήριζε ως «μαριονέτα» του Κατάρ και των άλλων καθεστώτων του Κόλπου, ενώ ταυτόχρονα στέλνεται ένα απειλητικό μήνυμα προς την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...