Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σχεδιάζεται ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης


Με βήμα ταχύ προχωρούν οι διαδικασίες για την ιστορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα άρει τους περιορισμούς στη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα του δυτικού κόσμου και να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Από το Βερολίνο όπου βρέθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η συμφωνία για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ αποτελεί «μοναδική ευκαιρία»για τις δύο πλευρές και τόνισε πως έτσι θα μπορέσει να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, να ενισχυθεί η αμερικανική, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, Γερμανούς–και Ευρωπαίους γενικότερα και να δημιουργηθεί έτσι η μεγαλύτερη αγορά στον πλανήτη.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν πως μόνο από την υλοποίηση της απόφασης το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αναπτύσσεται κατά  0,5% κάθε χρόνο. Με δεδομένη την ύφεση σε πολλές χώρες μέλη αλλά και την αναιμική ανάπτυξη όπου αυτή υπάρχει, είναι προφανής η επιρροή που μπορεί να έχει στα δημοσιονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών κρατών η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ουάσινγκτον επιδίωξε να μεσολαβήσουν συνολικά 18 μήνες πριν καταλήξει σε μια αρχική εκδοχή αυτού του εμπορικού συμφώνου, ωστόσο το Βερολίνο δια του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αντέτεινε ότι θα ήταν καλό «φέτος το καλοκαίρι» να εντατικοποιηθούν οι σχετικές διμερείς διαβουλεύσεις.

Φυσικά μια τέτοια συμφωνία έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις καθώς ενοποιεί οικονομικά και στρατιωτικά (μέσω ΝΑΤΟ) τον δυτικό κόσμο οργανώνοντας για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία ένα δυτικό στρατόπεδο το οποίο θα έχει τελωνειακή ένωση αλλά και κοινή αμυντική δράση.

koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...