Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ.....

Υλικά για μια ζύμη 600 γρ. (2 μέτρια ταψάκια)

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml νερό
15 γρ. νωπή μαγιά
1/2 κ.γλ. ψιλό αλάτι
1 κ.γλ. κοφτό ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο (μόνο για την πίτσα)

Παρασκευή
Βάζετε στο μπολ ενός μίξερ ή σε ένα κοινό μπολ, αν θα τη ζυμώσετε στο χέρι (όπως θα σας πρότεινα) το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό και μετά προσθέτετε τη μαγιά, αφού πρώτα τη διαλύσετε σε λίγο χλιαρό νερό. Σε αυτό το σημείο, αν ετοιμάζετε πίτσα, προσθέτετε το ελαιόλαδο. 
 Ζυμώνετε και μόλις σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη, την πλάθετε σε μια μπάλα και την αφήνετε να σταθεί, για να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε κάποιο ζεστό σημείο του δωματίου. Σε περίπου 1 ώρα, όταν ο όγκος της διπλασιαστεί, την απλώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανάλογα με ποιο σκοπό θα τη χρησιμοποιήσετε, είτε την ανοίγετε σε δύο δίσκους, είτε την πλάθετε σε καρβέλι. Ψήνετε την πίτσα για 15-20 λεπτά, στη μεσαία σχάρα και σε προθερμασμένο στους 250°C φούρνο. Θα πρέπει όμως να ελέγχετε συνεχώς το ψήσιμο της, γιατί οι θερμοκρασίες που προτείνω δεν αντιστοιχούν το ίδιο σε όλους τους φούρνους.

Αν χρησιμοποιήσετε τη ζύμη σας για ψωμί, θα την ψήσετε και πάλι στην ίδια θερμοκρασία, αρχικά, αλλά 10 λεπτά αργότερα, χαμηλώνετε το φούρνο και συνεχίζετε να ψήνετε για 30-40 λεπτά στους 180°C. Για την πιο απλή πίτσα Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, που έβρασε μόνο με λίγο βασιλικό και φέτες τυρί μοτσαρέλα. Την ώρα που θα τη βγάλετε από το φούρνο, προσθέστε από πάνω φέτες αλλαντικών (κατά προτίμηση κόπα ή προσούτο) και μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρόκας.

Σημ.: Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη του ψωμιού καρύδια, ψιλοκομμένες ελιές μαύρες ή πράσινες ή διάφορα μυριστικά της αρεσκείας σας.
H Ταβερνα ΤΟΥ Στελιου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...