Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Άρωμα Ακροδεξιάς


Κατα το παλιό ανέκδοτο, η Ελλάδα είχε δέκα χρόνια καθυστέρηση από τον προηγμένο κόσμο. Εξού και θα επιβίωνε για μια δεκαετία μετά την καταστροφή του! Αυτά, φυσικά, μέχρι τον Μάιο του 2010.
Πηγαίνοντας στο ΔΝΤ, το σαραβαλάκι πήρε φόρα στον κατήφορο και έδειξε στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο ποιο θα είναι το μέλλον του εντός ευρωζώνης. Γίναμε, όπως είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, «πειραματόζωο της Ευρώπης».
Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Ωστόσο, σε πολλά ζητήματα πρέπει να κοιτάξουμε σε άλλες χώρες για να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθούμε εμείς. Ένα από αυτά είναι τα ακροδεξιά κόμματα. Μια δημοσκοπική έρευνα που γίνεται σταθερά από το 1984 στη Γαλλία – της TNS-Sofres –αποτυπώνει το 47% της κοινής γνώμης να θεωρεί ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Είναι το κόμμα του πρώην αλεξιπτωτιστή και σκληρού ακροδεξιού – από εποχής πολέμου της Αλγερίας – Ζαν Μαρί Λεπέν. Το έχει αναλάβει η ξανθιά κόρη του Μαρίν και, κατά τα φαινόμενα, το οδηγεί σταθερά από το πολιτικό περιθώριο προς τον μεσαίο χώρο. Οι συμπαθούντες τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου είναι δυνητικά στο 32%, ενώ στη Δεξιά ανεβαίνουν στο 54%. Με απλά λόγια, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Monde» που δημοσιεύει την έρευνα, τα φράγματα μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς έχουν αδυνατίσει.
Στη Γαλλια όλα αυτά έχουν γίνει σε είκοσι πέντε χρόνια, με το Εθνικό Μέτωπο να έχει περάσει στην επόμενη γενιά στελεχών και, βέβαια, ηγεσίας. Εμείς κλείνουμε μια δεκαετία μετά την πολιτική εκτίναξη του ΛΑΟΣ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002. Εγινε στην πλάτη της ΝΔ με τις πλάτες του τότε Αρχιεπισκόπου μακαριστού Χριστοδούλου και εκδηλώθηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ο Καρατζαφέρης απειλούσε με αγωγή όποιον θα χαρακτήριζε το κόμμα του ακροδεξιό. Πού να ‘ξερε ότι δέκα χρόνια αργότερα θα έμπαινε σε κυβέρνηση συνεργασίας για να τον καταπιεί η Χρυσή Αυγή. Είναι μια πολιτική μετεξέλιξη των πολιτικών υπολειμμάτων των Απριλιανών, με το Μεταναστευτικό να έχει λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία. Από τις θεματικές τής Μαρίν Λεπέν ούτε η έξοδος από το ευρώ ούτε η επαναφορά της θανατικής ποινής συγκινούν την κοινή γνώμη που όμως ανταποκρίνεται πλήρως στο – κατά βάση ξενοφοβικό – αίτημα για επαναβεβαίωση της γαλλικής εθνικής ταυτότητας.
Τι πρέπει να περιμένουμε στα καθ’ ημάς; Μια Χρυσή Αυγή όχι μόνο ενισχυμένη – αφού τα ποσοστά της είναι ήδη ανοδικά – αλλά αποδεκτή μεταξύ των άλλων πολιτικών κομμάτων. Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η ΝΔ στην πίεση. Ο Αντώνης Σαμαράς την έχει οδηγήσει προς το Κέντρο, αλλά υπάρχει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Συγγρού μια πολιτική αμηχανία ως προς την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Αυτό που συμβαίνει ήδη στη Γαλλία είναι το σενάριο-εφιάλτης για την Ελλάδα.
ΝΕΑ via koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...