Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Μαρίσα Μέρικο: Η γυναίκα πίσω από την Ντραγκέτα της ιταλικής Μαφίας

Ήταν μόλις 22 χρονών, όταν κλήθηκε να γίνει το αφεντικό μιας ισχυρής ιταλικής οικογένειας της μαφίας. Ο πατέρας της Μαρίσα Μέρικο, είχε μόλις καταδικαστεί για φόνο και βρισκόταν στο κελί της φυλακής. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει τα ηνία της «οικογένειας» και, μάλιστα, γρήγορα. Η Μαρίσα, αποφάσισε ότι έπρεπε να το κάνει. Αισθάνθηκε, όπως μαρτυρά η ίδια, ότι ήταν υποχρέωσή της να το κάνεις. Αποδείχθηκε ότι έκανε για τη δουλειά αυτή. Είχε αυτοπεποίθηση και ήταν δυναμική. Ακόμη και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, εκείνη στάθηκε στα πόδια της και τα έβγαλε πέρα, όπως, όταν χρειάστηκε να αγοράσει ένα ελικόπτερο από λαθρεμπόρους των Βαλκανίων για να βοηθήσει τον πατέρα της να αποδράσει από τη φυλακή. 

Δύσκολα πέρασε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, και κατά πρώτα χρόνια που το παιδί της είχε έρθει στον κόσμο. Η αστυνομία, είχε φτάσει πια πολύ κοντά στα ίχνη της και ο άντρας έκανε χρήση, τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης. Παράλληλα, η μισή της οικογένεια ήταν στη φυλακή, ενώ η άλλη μισή είχε στραφεί εναντίον της. 

Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η Μαρίσα, ζει με τα παιδιά και το εγγόνι της στο Μπλάκπουλ, μια ήρεμη, παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο της βορειοδυτικής Αγγλίας. Εδώ και πολλά χρόνια, δεν ήταν σε θέση να γυρίσει στην Ιταλία, καθώς οι ιταλικές αρχές την αναζητούσαν. Από τη στιγμή που θα πατούσε το πόδι της στην πατρίδα της, θα συλλαμβανόταν. 

Τα πράγματα όμως, σε λίγο καιρό θα είναι διαφορετικά. Το ένταλμα σύλληψης της λήγει την άνοιξη και έτσι πια εκείνη θα έχει και πάλι τη δυνατότητα να επισκεφτεί τα συγγενικά της πρόσωπα. «Ο κόσμος θα είναι και πάλι δικός μου» ήταν τα λόγια της, μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook, μόλις της ανακοινώθηκε η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Daily Beast. 

Αυτή τη στιγμή, έχει αποσυρθεί από τη μαφία, ενώ η ίδια παρουσιάζεται ως ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο της μεσαίας τάξης. Μια μητέρα, που δεν εργάζεται, αλλά μένει στο σπίτι της κοντά στα παιδιά της. Μάλιστα, για κάποιο χρονικό διάστημα, η βρετανική κυβέρνηση τη στήριξε οικονομικά, λόγω της νοσοκομειακής φροντίδας που προσέφερε στην άρρωστη μητέρα της, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. 

Στα 42, πια, η Μαρίσα, παραμένει μια όμορφη γυναίκας. Τα πυκνά μαύρα της μαλλιά τραβούν τα βλέμματα και τα εντυπωσιακά σκούρα μάτια της. Στον τοίχο της κουζίνας της, είναι κρεμασμένη η χαρακτηριστική κόκκινη αφίσα, η οποία απεικονίζει ένα στέμμα και αναγράφει το σύνθημα: «Διατήρησε την ψυχραιμία σου και πήγαινε παρακάτω» (keep calm and carry on), κάτι που μοιάζει να την αντιπροσωπεύει απόλυτα. 

Η Μαρίσα Μέρικο με την οικογένεια της, σε μικρή ηλικία.
Η Μαρίσα Μέρικο με την οικογένεια της, σε μικρή ηλικία, παίζοντας με κούκλες και… όπλα!
«Το πιστεύω απόλυτα αυτό. Και αυτός ήταν ο λόγος, που όταν ήμουν υπεύθυνη για τη φαμίλια μου, όλοι με αντιμετώπιζαν με σεβασμό» είναι τα λόγια της προς τον δημοσιογράφο.

Ήταν λογικό για τη θέση που είχε, αλλά εκείνη έχει αποτελέσει ενεργός μέλος συμμοριών ξεπλύματος μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και σε εμπόριο λαθραίων όπλων σε όλη τη νότια Ευρώπη. Επίσης, συμμετείχε στον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα στις «οικογένειες» της μαφίας, που κατά τα έξι χρόνια της αρχηγίας της, κόστισε τη ζωή σε 700 άτομα. 

Για χρόνια, ήταν εκείνη που «έτρεχε τις οικογενειακές επιχειρήσεις, μαζί με τον πατέρα της, τον οποίο και επισκεπτόταν συχνά στη φυλακή ώστε να καταστρώνουν μαζί τις επόμενες κινήσεις τους. Όμως, το χτύπημα εναντίον της ήρθε μέσα από την ίδια της την οικογένεια. Η θεία της, Ρίτα, συνελήφθη το 1993, κατά την προσπάθειά της να πουλήσει χάπια Εcstasy. Εκείνη, αποφάσισε να «μιλήσει» στις αρχές για την οικογένεια και κατέθεσε εναντίον των συγγενών της. Περίπου 100 άνθρωποι στη συνέχεια συνελήφθησαν και η Μαρίσα, υποσχόμενη εκδίκηση, κατέφυγε στη Βρετανία. 

Όταν τελικά, συναντήθηκε με τον δημοσιογράφο της Daily Beast, ήταν απλά ντυμένη, με ένα λευκό T-shirt και επάνω του το σχέδιο μιας νεκροκεφαλής γεμάτο στρας. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, ήταν φιλική και ευγενική, και μιλούσε σαν να εξιστορούσε τη ζωή ενός άλλου ατόμου και όχι τη δική της. Μόνο όταν ερχόταν να μιλήσει για τον πατέρα της και για εκείνη τη δύσκολη περίοδο της σύλληψής του, το πρόσωπό της σκοτεινιάζει. 

Χρησιμοποιούσε πολύ συχνά τη λέξη «ηθική», κάτι το οποίο πως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τους ανθρώπους της μαφίας. Η «ηθική», σύμφωνα με την ίδια, ήταν ο λόγος που δικαιολογεί πολλές από τις πράξεις που έκανε κατά τη διάρκεια της αρχηγίας της. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της: «Ηθικά, έπρεπε να αναλάβω τα ηνία της οικογένειας». 

Η Μαρίσα, μαζί με τον πατέρα της, Εμίλιο, στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Η Μαρίσα, μαζί με τον πατέρα της, Εμίλιο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Εξέφρασε τη λύπη της για πολλά γεγονότα που έχει ζήσει η ίδια και η οικογένειά της, αλλά και την αιματηρή πορεία που ακολούθησαν. Τόσο η γιαγιά της, όσο και ο πατέρας της έχουν καταδικαστεί για φόνο. Η θεία της, Ρίτα, χρειάστηκε να «κόψει» κοκαΐνη, στο μπάνιο του σπιτιού της, όταν ήταν μόλις 12 ετών, «για να βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση».

Η οικογένειά της, ήταν εκείνη που είχε τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά των ναρκωτικών του Μιλάνο, κατά τη δεκαετία του ’80. Εκείνη, όμως, ήταν πολύ μικρή και είχε λίγο χρόνο για προβληματισμό σχετικά με το τι προκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, σχετικά με τον πόνο, τη βία και τους θανάτους (είτε από τα ναρκωτικά είτε από τις «μάχες» με τις άλλες φαμίλιες).

Αν και η Κόζα Νόστρα της Σικελίας είναι περισσότερο γνωστή μέσα από τις απεικονίσεις της σε δημοφιλείς ταινίες και βιβλία, η «Ντραγκέτα, από την ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει η πιο ισχυρή μαφία της Ιταλίας, αφού, όπως πιστεύεται, ο τζίρος της ήταν κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια –ετησίως- μεγαλύτερος από εκείνον της Cosa Nostra» δηλώνει. «Αν και η Ντραγκέτα κατάγεται από τον Νότο, είχε μια πολύ σημαντική παρουσία στη Βόρειο Ιταλίας και μάλιστα στο Μιλάνο. 

Αλλά η «χάρη» της φτάνει μέχρι και την Ισπανία, Γερμανία, Αυστραλία, τον Καναδά αλλά και την Νότια Αμερική» σημειώνει η Μαρίσα. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών, κατά κύριο λόγο στο Λος Ζέτας, η ομάδα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη. Επίσης, διακινούσε τοξικά απόβλητα αλλά επένδυε και σε νόμιμες επιχειρήσεις, όπως εφημερίδες αλλά και σε ακίνητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φιλοδοξία της ομάδας σήμανε συναγερμό μεταξύ των αμερικανών και διεθνών αρχών επιβολής του νόμου. Το FBI, είχε για πολλά χρόνια τον «βραχνά» της συγκεκριμένης ομάδας. Σύμφωνα, ακόμα και με καθηγητές του πανεπιστημίου της Ρώμης, που εξειδικεύονται στη λειτουργία των παραβατικών ομάδων και του οργανωμένου εγκλήματος, οι γυναίκες που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στη μαφία, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τεράστια αύξηση. 

Όπως υποστηρίζουν, εκείνες μεταφέρουν στους φυλακισμένους συζύγους τους μηνύματα και διακινούν όλο το χρήμα. Όμως, η κύρια δουλειά τους είναι να αναλαμβάνουν τα… αντίποινα προς την εκάστοτε αντίπαλη οικογένεια. Εκείνες,έχουν τον ρόλο να κρατούν τη φλόγα της βεντέτας αναμμένη. Μάλιστα, λέγεται πως πολλές φορές, μειώνουν τον ανδρισμό των ανδρών τους, ώστε να τους εξαγριώσουν και να προχωρήσουν στην εκδίκηση, λέγοντας τους λόγια όπως: «Άνδρας είσαι η γατούλα; Δεν νιώθεις το αίμα σου να βράζει; 

Δεν θα κάνεις κάτι για εκείνον που σκότωσε τον αδερφό σου;» κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...