Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Με μπογιές ελαιοχρωματιστών ζωγράφιζε ο Πικάσο

Με μπογιές σαν κι εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι ελαιοχρωματιστές για να βάφουν τοίχους σπιτιών, φιλοτεχνούσε τα έργα του ο Πικάσο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες που χρησιμοποίησαν ένα όργανο ακτίνων Χ, υψηλής ενέργειας, για να αποκωδικοποιήσουν τη χημική σύσταση των χρωμάτων που είχε στον καμβά του ο κορυφαίος δημιουργός.
 
Οι ειδικοί με επικεφαλής τον Βόλκερ Ρόουζ, από το Εθνικό Εργαστήριο Argonne των ΗΠΑ, εξέτασαν σε μικροσκοπικό επίπεδο τα συστατικά στοιχεία λευκής χρωστικής ουσίας που εμπεριέχετο σε κορυφαία έργα του Πικάσο. «Επρόκειτο για οξείδιο του ψευδαργύρου και με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήσαμε, καταφέραμε να δούμε πλήρως τη χημική της ταυτότητα», ανέφερε ο δρ. Β. Ρόουζ, στην επιθεώρηση Applied Physics A: Materials Science & Processing, όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Σύγκριση με κοινές μπογιές
Στη συνέχεια οι ειδικοί προμηθεύτηκαν δείγματα μπογιάς που είχαν χρησιμοποιηθεί σε σπίτια πριν από πολλές δεκαετίες. Εξέτασαν στο εργαστήριο τη χημική σύνθεση και αυτών των δειγμάτων και διαπίστωσαν ότι ήταν πανομοιότυπα με εκείνα που χρησιμοποιούσε  ο Πικάσο.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, είναι μία νανοσυσκευή ακτίνων X η οποία αναπτύχθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό να χρησιμοποιείται από επιστήμονες για να εξετάζουν σε βάθος τις φυσικοχημικές ιδιότητες διαφόρων υλικών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δίνει τέλος σε μία συζήτηση που είχε αρχίσει πολύ παλαιότερα, αναφορικά με το τί είδους χρώματα χρησιμοποιούσε ο Πικάσο. Ωστόσο, αρκετοί ιστορικοί τέχνης, είχαν εκφράσει παλαιότερα την πεποίθηση ότι ο ισπανός δημιουργός, ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να χρησιμοποιούν στα έργα τους κοινές μπογιές, αφήνοντας κατά μέρος τις πιο εξειδικευμένες καλλιτεχνικές χρωστικές ουσίες, όχι μόνο επειδή ήταν χαμηλότερο το κόστος αλλά και επειδή προσέδιδε στο έργο στιλπνή και γυαλιστερή όψη.

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...