Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΠΝΟ αποφάσισε η κυβέρνηση


Την επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που αποφάσισε, σήμερα - με οριακή πλειοψηφία - η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτιλιακής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Με ψήφους 8 υπέρ και 7 κατά, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ έλαβαν, ειδικότερα, απόφαση για νέα 48ωρη απεργία.

Η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 06:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τονίζει:

» Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.

» Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

» Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών. 

Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. 

Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων.

Η ΓΣΕΕ

Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία, για αύριο, Τετάρτη 06/02/2013 προκήρυξε, διαμαρτυρόμενη στην επιστράτευση των ναυτεργατών της ΠΝΟ η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), χαρακτηρίζοντας ως «αντιδημοκρατική» την απόφαση της κυβέρνησης.

«Αντί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης», σημειώνει η ΓΣΕΕ. 

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - «για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών» και καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατάσσεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κατά των αδιέξοδων πολιτικών που εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία».
«Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό», σημειώνει η ΓΣΕΕ και συμπληρληρώνει: «Αντί ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας να επιχειρεί να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα του κλάδου και να βάλει τέλος στην προκλητική αδιαλλαξία των εφοπλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων, επιδεικνύει την πυγμή του σε λάθος αποδέκτες».
Όπως τονίζει, στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ, οι ναυτεργάτες διεκδικούν το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων με την υπογραφή ΣΣΕ, αίτημα που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των εργαζομένων της χώρας.
«Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί», καταλήγει η ΓΣΕΕ.
Η ΑΔΕΔΥ

Και η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, κυρήσσει αύριο 24ωρη παναττική απεργιακή κινητοποίηση για όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. «Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή».

«Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι η συστηματική υπονόμευση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργατικοί αγώνες δεν αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό και πραξικοπηματικό τρόπο, σε μια Δημοκρατία ευρωπαϊκής χώρας, οι εργαζόμενοι δεν επιστρατεύονται και δεν ντύνονται "στο χακί"», σημειώνει ακόμη.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους ναυτεργάτες και την ΠΝΟ που παλεύουν για τη διατήρηση των στοιχειωδών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους. Καλεί την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης που αναδεικνύει την αδιαλλαξία και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η ΠΝΟ
Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».  Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

Το σκεπτικό της ΠΝΟ

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:


Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της διαπίστωσε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, που συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνει πλήρη επιτυχία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με τους ναυτεργάτες να αγωνίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής και με την καθοδήγηση της ανώτατης συνδικαλιστικής τους Οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνοντας τον υπέρ πάντων των δικαίων τους αγώνα, για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής επιβίωσής τους, ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών άνω των έξι μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και μάλιστα εκείνων της Ακτοπλοΐας.

Η Διοίκηση προέβη σε εκτενή αναφορά του περιεχομένου της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και επί του περιεχομένου της επιστολής που απεύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου στην Ομοσπονδία και κατέληξε ότι δεν απαντούν στα μείζονα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ, που ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 06.00 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της. 

Πέραν της απόσυρσης του παραπάνω πολυνομοσχεδίου, τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλα.

Οι Έλληνες ναυτεργάτες, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, την ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και μεθόδων των κυβερνόντων και όχι μόνο, συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι την καθ’ όλα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίησή τους για τα πανθομολογουμένως δίκαια αιτήματά τους.

Η Ομοσπονδία ζητάει για μια ακόμη φορά την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες.


Έκκληση από το ελληνικό εμπόριο

Εκκληση προς τον Υπουργό Υπουργό Ναυτιλίας να μην προχωρήσει στο ενδεχόμενο της επίταξης, κ. Κ. Μουσουρούλη απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής ΣυνομοσπονδίαςΕλληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης, ενώ από την ΠΝΟ, ζητεί να αναστείλει προσωρινάτις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Η ΕΣΕΕ με αφορμή τη νέα 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) καλεί όλους τους φορείς της Ελληνικής Ναυτιλίας να συμβάλουν στη διασφάλιση της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από την νησιωτική Ελλάδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, αφού ήδη πολλά φορτηγά αυτοκίνητα βρίσκονται εγκλωβισμένα με εμπορεύματα στον Πειραιά, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα αλλά και σε λιμάνια της Ιταλίας. 

Το ελληνικό εμπόριο απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να μην προχωρήσει στο ενδεχόμενο της επίταξης και στην ΠΝΟ παρά τα δίκαια αιτήματά της, προσωρινά να αναστείλει τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιτρέψει από αύριο να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων για τον απαραίτητο εφοδιασμό και την μεταφορά ευπαθών προϊόντων, από και προς τα νησιά μας, πριν δημιουργηθούν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. 

Η ΕΣΕΕ ζητά από την ΠΝΟ να κατανοήσει ότι το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του αλλού και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς σε ένα κοινό αγώνα με τους Έλληνες νησιώτες. Όλοι οι φορείς της αγοράς μαζί με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΣΕΕΝ, οφείλουμε να διασώσουμε τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, να διασφαλίσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά, να εξασφαλίσουμε φθηνότερη μετακίνηση των επιβατών και απρόσκοπτη μεταφορά των νησιωτικών προϊόντων, με την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και με την μείωση του κόστους στα ναυτιλιακά καύσιμα και του συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.


Το Επιμελητήριο των Κυκλάδων για την απεργία

Έκκληση προς την κυβέρνηση, αλλά και στην ΠΝΟ απευθύνει το Επιμελητήριο των Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας τις «δραματικές» επιπτώσεις που έχει η απεργία στην επάρκεια βασικών προϊόντων.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο σημειώνει τα εξής:

Μετά την ανακοίνωση από πλευράς της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και την απόρριψη της πρότασής μας για 48ωρη το ελάχιστον αναστολή – έστω και με οριακή πλειοψηφία - ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες των νησιών, καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν τις βαρύτατες ευθύνες τους.

Οι δραματικές συνθήκες που βιώνουν τα νησιά, με φαινόμενα όπως έλλειψη βασικών αγαθών και εμπορευμάτων, αποκλεισμός ανηλίκων μαθητών μακριά από τα σπίτια τους, αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών υγείας και μεταφοράς νεκρών, δεν αποτελούν μόνο απάνθρωπη αντιμετώπιση, αλλά και βαρύτατο αδίκημα εις βάρος του νησιωτικού πληθυσμού.

Απαιτούμε, ως άμεσα θιγόμενοι από αυτή την αντιπαράθεση, να εξηγηθεί με ποιόν τρόπο εξασφαλίζονται και εφαρμόζονται στην πράξη τα νομοθετικά κατοχυρωμένα περί συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας. Υπογραμμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, αποτελούν παγκόσμια μοναδικό φαινόμενο, αφού δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες ενός γεωγραφικού χώρου, που δεν έχει άλλη εναλλακτική οδό πρόσβασης, πλην της θαλάσσιας.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η εφαρμογή ακραίων και άδικων επιλογών σε βάρος της κοινωνίας, έχει προκαλέσει και ακραίες αντιδράσεις. Απαιτούμε να γίνει κατανοητό, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, ότι τα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ανοχής και ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος εναντίον μας.

Καλούμε, την πολιτεία και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να αναλάβουν αμέσως τις ευθύνες τους απέναντι στο ένα εκατομμύριο αποκλεισμένων νησιωτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...