Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα

362: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του.

1789: Στις ΗΠΑ το εκλεκτορικό σώμα εκλέγει τον Τζορτζ Ουάσιγκτον πρώτο πρόεδρο της χώρας.

1843:
Πεθαίνει ο ηγέτης της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. (ΦΩΤ.)

1913:
Γεννιέται στην Αλαμπάμα η Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα, που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Θαν. 24/10/2005)

1915:
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η αγγλική κυβέρνηση πιέζει την Ελλάδα να προσχωρήσει στην Εγκάρδια Συνεννόηση (Αντάντ).

1924:
Ο Μαχάτμα Γκάντι απολύεται από τις φυλακές χωρίς όρους.

1936:
Το Ράδιο Ε. γίνεται το πρώτο ραδιενεργό στοιχείο που μπορεί να παραχθεί συνθετικά.

1940:
Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση το ελληνικό φορτηγό «Ελένη Σταθάτου», με αποτέλεσμα να πνιγούν δώδεκα έλληνες ναυτικοί.

1943:
Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης «ΕΣΠΟ».

1945:
Συναντώνται στη Γιάλτα της Κριμαίας (συνδιάσκεψη της Γιάλτας) οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, προκειμένου να συζητήσουν για τις κινήσεις των συμμάχων εναντίον του άξονα Γερμανών και Ιαπώνων. Σε εκείνη τη συνάντηση μπήκαν οι βάσεις για τον Ψυχρό Πόλεμο, που ακολούθησε.

1950:
Ιδρύεται νέο ελληνικό κόμμα με το όνομα «Δημοκρατική Παράταξη», το οποίο προέκυψε από τη συμφωνία τριών μικρών κομμάτων της Αριστεράς.

1956:
Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει τη γαλανόλευκη.

1960:
Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Κοινής Αγοράς.

1961:
Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

1971:
Η εταιρεία Ρολς Ρόις, το βρετανικό σύμβολο ποιότητας, κηρύττει πτώχευση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους βρετανούς πολιτικούς ως «η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία».

1980:
Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εγκρίνει την εκλογή του Αμπαλχασάν Μπανί-Σαντρ ως πρώτου πρόεδρου του Ιράν. Πρόκειται για τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

1989:
Απερρίφθη κάθε πιθανότητα συνεργασίας, προεκλογικής ή μετεκλογικής, με το ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

1991:
Πεθαίνει η Ελένη Σκούρα, η πρώτη ελληνίδα βουλευτής.

1994:
Νέο ωράριο για τα νυχτερινά κέντρα αποφασίζουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής και Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

1999:
Εκλέγεται πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Ούγκο Τσάβες.

2001:
Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών στο Παρίσι ο συνθέτης Ιάννης Ξενάκης.

2004:
Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ ιδρύει το Facebook.

2010:
Πεθαίνει ο έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

http://www.makthes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...