Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος είναι επιτέλους ο Μπέπε Γκρίλο που έκανε άνω-κάτω την πολιτική στην Ιταλία


«Η ειλικρίνεια θα γίνει ξανά της μόδας». Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο 64χρονος Μπέπε Γκρίλο μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Ιταλία. Ο πρώην κωμικός και νυν… πολιτευόμενος κατάφερε να αποσπάσει το 25 %, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό για έναν άνθρωπο που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές.

Ο Γκρίλο, πολλοί αναρωτιούνται πώς κατάφερε να σπάσει όλες τις προβλέψεις. Η πιο λογική απάντηση είναι πως το κίνημα των 5 αστέρων, όπως ονομάζεται, αποτελεί το αντίπαλον δέος στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα της λιτότητας και  της διαφθοράς. Ο Μπέπε Γκρίλο δεν εμφανίστηκε τώρα στην σκηνή.  Πριν από δύο δεκαετίες συγκεκριμένα, τον είχε αποκλείσει η ιταλική τηλεόραση, καθώς δεν σταματούσε να γελοιοποιεί με τη σάτιρά του την πολιτική τάξη.
Και την ώρα που οι αντίπαλοί του πασχίζουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, ο Γκρίλο  κρατά τις αποστάσεις του και ανασυντάσσεται για νέες εκλογές. «Δεν μπορούν να μας κρατήσουν άλλο», είπε ο 64χρονος σε βίντεο που ανέβασε χθες στην ιστοσελίδα του. «Μπορεί να συνεχίσουν (την πολιτική τους) για άλλους επτά ή οκτώ μήνες και να προκαλέσουν καταστροφή, αλλά θα τους παρακολουθούμε και θα εργαστούμε ώστε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».
Με την ιταλική οικονομία σε ύφεση για δεύτερο συνεχές έτος, οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να απορρίψουν τα συστημικά κόμματα. Κάνοντας ακριβώς αυτό, οι Ιταλοί τοποθέτησαν τον Γκρίλο στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης και έδωσαν ένα ηχηρό «χαστούκι» στην πολιτική  που εφάρμοσε ο τεχνοκράτης Μόντι ακολουθώντας τη γερμανικής έμπνευσης σκληρή λιτότητα.
Αποτυχημένοι ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι
«Το να δώσουμε ξανά στον Μπερλουσκόνι την χώρα για έξι μήνες, ένα χρόνο, είναι έγκλημα κατά του γαλαξία. Είναι αποτυχημένοι. Ο Μπερσάνι, ο Μπερλουσκόνι, είναι άνθρωποι αποτυχημένοι. Έφεραν αυτή την χώρα στην καταστροφή…Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας…» δήλωσε ο Γκρίλο.
Αναφερόμενος στις εκλογικές εξελίξεις, τις χαρακτήρισε «μια φανταστική περιπέτεια», ενώ όπως είπε, «το κίνημά του κατάφερε να ξαναζωντανέψει βλέμματα ανθρώπων τα οποία, πλέον, είχαν σβήσει»..
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν…Εμείς θα κάνουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε», διαβεβαίωσε ο Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων».
Ποιος είναι ο Μπέπε Γκρίλο
Ο Τζουζέπε Πιέρο Γκρίλο, ή αλλιώς Μπέπε Γκρίλο γεννήθηκε το 1948 στη Τζένοβα της Ιταλίας. Έχει πάρει πτυχίο λογιστικής, αλλά τον κέρδισε η ηθοποιία και ο χορός. Το 1977, μπήκε στον χώρο της τηλεόρασης εντελώς τυχαία, καθώς τον ανακάλυψε ιταλός παρουσιαστής, μετά από οντισιόν που έκανε. Πήρε μέρος στο σόου « Secondo Voi», ύστερα στο «Luna Park» και «Fantastico».
Περίπου μετά από μία δεκαετία, και αφού είχε είχε συμμετάσχει σε αρκετές κωμικές εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, το 1987 στην εκπομπή “Fantastico 7”, άφησε σοβαρές αιχμές ενάντια στο σοσιαλιστικό κόμμα της Ιταλίας, καθώς το χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς διεφθαρμένο. Αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να απομακρυνθεί ο Ιταλός κωμικός από την κρατική τηλεόραση και έκτοτε οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις ήταν πολύ σπάνιες.
Πολιτική δράση
Ο Μπέπε Γκρίλο δεν άνηκε σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό και αποφάσισε από μόνος του να μπει στον χώρο της κοινωνικής δράσης. Το 2007 ξεκίνησε, διοργανώνοντας ένα ιδιότυπο φεστιβάλ με τίτλο: «v-celebration day», «v» από το «vaffanculo» και σκοπό είχε να κατονομάσει όσους πολιτικούς συμμετείχαν σε κρούσματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Στην καμπάνια συμμετείχαν 2 εκατομμύρια Ιταλών. Το 2008 επανέλαβε το ίδιο κίνημα με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Οι ομιλίες του ήταν χαρακτηριστικές για την θεατρικότητά τους και την μαγεία που ασκούσαν στο κοινό. Παράλληλα διατηρούσε προσωπικό μπλογκ που είχε ιδιαίτερη επισκεψιμότητα. Το 2010 δημιούργησε το Κίνημα των 5 Αστέρων που είχε ως αρχές την πολιτική διαφάνεια και την άμεση δημοκρατία.
Ο Μπέπε Γκρίλο είναι παντρεμένος και έχει κάνει 6 παιδιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...