Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

4 πράγματα που μαθαίνεις παρακολουθώντας το «Λίνκολν»


Σκοτεινό, σχεδόν… θεατρικό, «βαρύ»! Ο Σπίλμπεργκ θέλησε να κάνει… Τέχνη και δικαιώθηκε! Είναι λογικό ο δημιουργός να ερωτεύεται τον «ήρωα» του, αλλά εν τέλει, κατάφερε να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί και να μην πέσει στο «δίχτυ» της… αγιοποίησης. Η όλη ατμόσφαιρα μπορεί να καθηλώνει, μπορεί και να… κοιμίζει. Αναλόγως τι περιμένεις.

από τον Γιώργο Πράτανο
Το γεγονός πως δεν υπάρχει η σκηνή της δολοφονίας του, δείχνει πως δεν θέλει να εκβιάσει συναισθηματικά τον θεατή υπέρ του «ήρωα».
Παρακολουθώντας να περνάει μπροστά από τα μάτια το χρονικό μιας πολιτικής απόφασης που άλλαξε τη ροή της ανθρώπινης ιστορίας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κανείς να κρατήσει σαν συμπεράσματα…
4. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Αναλόγως το σκοπό και αναλόγως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτόν. Ναι μεν ο «Λίνκολν» είναι ιδεαλιστής, αλλά δεν είναι ο ρομαντικός πολιτικός που πηγαίνει με το σταυρό στο χέρι. Θα εξαγοράσει ψήφους, θα εκβιάσει, θα συνεργαστεί με… μαφιόζους, θα ξεγελάσει αντιπάλους, θα κάνει «επικοινωνιακά τρικ».
3. Όλα αγοράζονται στη σωστή τιμή
Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να πουλήσουν τη συνείδησή τους. Άλλωστε από τις ιδεολογίες πολλοί είναι εκείνοι που πτώχευσαν και επίσης πολλοί είναι εκείνοι που πλούτισαν! Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σου κάνουν τη δουλειά.
2. Το ραντεβού με την ιστορία
Ένας ηγέτης δεν περιμένει, δεν επαναπαύεται, δεν λειτουργεί βάση δημοσκοπήσεων. Θα μπορούσε να περιμένει, να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Αυτή είναι και η διαφορά του ηγέτη από τον πολιτικό. Και η ιστορία γράφει για ηγέτες και όχι για πολιτικούς!
1. Το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου
Γονιός που «χάνει» παιδί. Ίσως το τραγικότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Και πόσο δύσκολο για έναν άνδρα να βλέπει τη σύζυγό του να καταρρέει μέρα με την ημέρα. Κάποιος πρέπει να κρατήσει όρθια την οικογένεια. Και αυτή είναι μια δουλειά για αρσενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...