Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Στους κερδισμένους της Συνόδου η Ελλάδα-Πήραμε πάνω από 16 δισ. ευρώ

Μπορεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης να περιλαμβάνει και επισήμως προϋπολογισμούς λιτότητας, ωστόσο η χώρα μας κατάφερε να κερδίσει πολλά στη Σύνοδο Κορυφής.
Μετά από επίμονες και πολύωρες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει το μάξιμουμ των χρημάτων τόσο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τα επί μέρους ταμεία  για την ανεργία των νέων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Συνολικά η χώρα μας αναμένεται να εισπράξει 16,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 14,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ ενώ σε αυτά συμπληρώνεται 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα, έπειτα από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ.
Μάλιστα στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ειδική, ευθεία αναφορά για την Ελλάδα, βάσει της οποίας η χώρα μας θα εισπράξει τα 16,3 δισ. μετά το 2016.
Τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν λόγο για πλήρη επικράτηση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ κατάφεραν να επιβάλλουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας, τον πρώτο στην ιστορία της Ένωσης. Μάλιστα πολλά ΜΜΕ επιτείθενται στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι άφησε έκθετο τον Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να «κανακέψει» τους Βρετανούς και να σταματήσει τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι στους μεγάλους ηττημένους βρίσκεται η Γαλλία ο οποίος κατάφερε να περισώσει κάποια κονδύλια για τους αγρότες και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Εσθονία που διασφάλισαν λιγότερους πόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...