Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Εκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στις 16 Φεβρουαρίου

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο έχουν σήμερα  εκπρόσωποι των πρυτάνεων προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους, μετά τη  δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» και πριν την έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος πάντως έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε τροποποιήσεις, εντός  του διαστήματος των 45 ημερών που θα διαρκέσει η διαβούλευση.  
 
Την ίδια ώρα πάντως τα μέλη του Συμβουλίου ΤΕΙ Αθήνας,  συνεδρίασαν εκτάκτως,  με μοναδικό θέμα «τις επιπτώσεις του Σχεδίου «Αθηνά».
Όπως τονίζεται: «Η δημοσίευση του Σχεδίου Αθηνά αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι το ΥΠΑΙΘΠΑ, όχι μόνον δεν είναι διατεθειμένο να διασφαλίσει τα δικαιώματά των ιδρυμάτων μας, αλλά, αντίθετα είναι αποφασισμένο να τα απαξιώσει πλήρως με σκοπό να τα «εξαφανίσει», ώστε, αφενός να καθησυχάσει τις οργανωμένες συντεχνίες, οι οποίες θεωρούν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα σηματοδοτήσει το τέλος της παντοδυναμίας τους και αφετέρου να μην χρειάζεται πλέον να ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους. 

Άλλωστε τα προβλήματα των Ιδρυμάτων μας είναι αναμφισβήτητα πάρα πολλά, εάν σκεφτεί κανείς ότι  υποχρεούμαστε να λειτουργήσουμε με πενιχρά οικονομικά μέσα, με υπεράριθμους σπουδαστές, με ελλιπείς υποδομές και πάνω απ’ όλα μέσα σε ένα αμφιλεγόμενο θεσμικό πλαίσιο».Οι καθηγητές ζητούν από το υπουργείο να  επανεξετάσει τις θέσεις του καθώς όπως τονίζουν  « θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και το μέλλον του Ιδρύματός μας.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας  η Διοικούσα Επιτροπή  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τονίζει:
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε από τον τύπο το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο προβλέπει την διάλυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2003 με την μεταφορά σε αυτό 4 τμημάτων του ΑΠΘ που λειτουργούσαν στην Δυτική Μακεδονία με την προοπτική να προκύψει ένα Ίδρυμα που θα αποτελούσε μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής και θα έδινε την εικόνα ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου που έλειπε από την Περιφέρεια που αποτελεί μία από τις συνοριακές περιφέρειες της Χώρας μας και μάλιστα με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως του θεσμού που έχει την ευθύνη στρατηγικής και επιτελικής οργάνωσης της ανάπτυξης της περιοχής η ύπαρξη του Πανεπιστημίου ως εταίρου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή έγινε περισσότερο από επιβεβλημένη. Το Πανεπιστήμιο προχώρησε στο διάστημα μετά το 2010 στην ενδυνάμωση των σχέσεων του με την αυτοδιοίκηση ενσωματώνοντας τα δύο ακόμη τμήματα που ιδρύθηκαν στην περιοχή και προβλέποντας τη διάχυση των λειτουργιών του ευρύτερα εκτός των δύο εγκαταστάσεων του στη Φλώρινα και την Κοζάνη. όχι με την ενίσχυση με βάση τις ανάγκες και την ανάπτυξη του αλλά όπως αντιμετωπίστηκαν παλαιότερα πανεπιστήμια με αναλογική διάθεση κονδυλίων και θέσεων με αποτέλεσμα να διευρύνεται αντί να γεφυρώνεται η αρχική αφετηρία.

Περιμέναμε στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ να αποτυπωθούν προτεραιότητες και να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιμετωπίστηκε αναλογικά με τα άλλα Ιδρύματα όσον αφορά την ενίσχυση του ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί».  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...