Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Είμαι έτοιμη να γίνω μάνα;

Παιδιά. «Ωραία είναι των άλλων αλλά δεν ξέρω αν θα άντεχα να έχω δικά μου.
Μεγάλη ευθύνη», «Θυσιάζεις πολλά για χάρη τους και δεν είμαι... έτοιμη να το κάνω», «Πολλά προβλήματα, έξοδα, δεν είμαστε για τέτοια»... Κουβέντες ενηλίκων για την απόκτηση παιδιών και την ανατροφή τους.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανασφάλειες των νέων ζευγαριών είναι αυτή που αφορά στην απόκτηση οικογένειας. «Μα είμαστε έτοιμοι να γίνουμε γονείς;» Το να αποκτήσει κανείς ένα μωρό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπόθεση και απαιτεί ωριμότητα και σκέψη.

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να θέσει κανείς στον εαυτό του αλλά και να συζητήσει έπειτα με το σύντροφό του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μέσα του το πόσο έτοιμος είναι να γίνει γονιός. Δεν είναι κάτι που βγαίνει πάντα έμφυτα στον άνθρωπο, ούτε κάτι που σίγουρα έχει σκεφτεί μέχρι να κάνει μια σοβαρή σχέση ή γάμο, αλλά αδιαμφισβήτητα είναι από τα μεγαλύτερα “project” της ζωής και μάλλον το πιο απαιτητικό!

Είμαι έτοιμος να αλλάξω τις προτεραιότητες μου;Αλήθεια πόσο έτοιμοι είστε να «θυσιάσετε» πράγματα που ευχαριστιέστε, για ένα μωρό; Κι όταν λέμε πράγματα, εννοούμε... νυχτερινές εξόδους, ταξίδια, χώρο στο σπίτι, ύπνο, ξεγνοιασιά και άλλα πολλά, πάρα πολλά! Πριν θελήσετε ένα παιδί θα πρέπει να νιώθετε έτοιμοι να αφήσετε αγαπημένες ασχολίες –όχι για πάντα, αλλά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα- προκειμένου να είναι αυτό και οι ανάγκες του η βασικότερη προτεραιότητά σας. Δεν χαλάει ο κόσμος γύρω σας με ένα παιδί, αλλά σίγουρα αλλάζει η καθημερινότητά σας και θα πρέπει να το έχετε σκεφτεί καλά αυτό.

Είναι η σχέση μου με το σύντροφό μου τόσο σταθερή που δε θα κλονιστεί;Η φροντίδα ενός μωρού και στη συνέχεια η ανατροφή ενός νηπίου είναι ένα θέμα που φέρνει σε ρήξη τα περισσότερα ζευγάρια. Λίγο η κούραση και η αυπνία, λίγο η απειρία, η διαφορετική ανατροφή από το σπίτι μας... φέρνουν εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το καινούριο μέλος της οικογένειας. Αναλογιστείτε, λοιπόν, αν η σχέση σας έχει τις βάσεις για να υποστηρίξει συζητήσεις και θέματα που αφορούν στο παιδί σας και φυσικά μιλήστε με τον άνθρωπό σας για διάφορα. Το να γνωρίζετε από πριν πώς σκέφτεται ο σύντροφός σας, πώς μεγάλωσε, τι θα ήθελε για το δικό του παιδί, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικά.

Έχω μιλήσει με το σύντροφό μου για πρακτικά θέματα;Πού θα μείνουμε; Πώς είναι τα οικονομικά μας και  πώς θα χειριστούμε τα έξοδα; Ποιος θα βοηθήσει με τη φύλαξη του μωρού;
Μιλήστε για όλα! Από το γιατρό και το μαιευτήριο που θα γεννήσετε, την άδεια από την εργασία σας, το κόστος της γέννας, τα μετέπειτα έξοδα, το χώρο στο σπίτι, τη γιαγιά ή την κυρία που θα αναλάβει το μωράκι σας μετά, το πού θα κοιμάται το ίσως «θορυβώδες» ανθρωπάκι κτλ κτλ. Χωρίς άγχος και υστερίες, βάλτε τα όλα κάτω και αποφασίστε πριν «τρελαθούν» οι ορμόνες σας και θολώσουν τη σκέψη σας. Μπορεί να ακούγονται βουνό τώρα όλα αυτά, αλλά δεν είναι! Απλά καθημερινά πραγματάκια είναι που θα τα πείτε και θα ξεγνοιάσετε!

Δεν είμαι σίγουρη ότι νιώθω καλά με εμέναΑναρωτιέστε αν έχετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για τα καταφέρετε; Ένα πράγμα να σκέφτεστε. Το να γεννήσει μια γυναίκα είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Δεν θα πρέπει να την αγχώνει ούτε το θέμα της εμφάνισης και των κιλών που πάρει, αλλά ούτε και  η φροντίδα του νεογέννητου. Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική περίοδος οπότε συμβαίνει και το μεγαλύτερο  θαύμα στο σώμα της. Μια μαμά, έστω και νέα και άπειρη, κάνει πάντα το καλύτερο για το μικρό της, κι ας  μην έχει ουδεμία ιδέα από παιδιά. Αφήστε που όλα μαθαίνονται και μάλιστα γρήγορα. Καλή διάθεση,  λοιπόν, και πίστη στον εαυτό σας!

Μπορώ να αποτελέσω πρότυπο για ένα παιδί;Αφήνοντας πίσω τη φροντίδα του βρέφους και αναλαμβάνοντας πλέον το νήπιο που μεγάλωσε, θα παρατηρείτε συνεχώς ότι μιμείται και υιοθετεί δικές  σας συμπεριφορές ή του συζύγου. Για πολλά χρόνια θα αποτελείτε για αυτόν το νέο άνθρωπο  παράδειγμα. Αυτό από μόνο του κουβαλά βάρος και μεγάλη ευθύνη. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναλογιστείτε  ότι ανώριμες συμπεριφορές, ανέμελη διάθεση, τυχοδιωκτισμοί, εκτός του ότι θα  αναστατώνουν το παιδί, θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δικού του χαρακτήρα και της δικής του μοναδικής κατά τα άλλα προσωπικότητας. 

Η δική σας κοσμοθεωρία θα γίνει εκ των πραγμάτων και δική του. Τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία, οπότε και θα αρχίσουν οι γνωστές και φυσιολογικές συγκρούσεις και απορρίψεις. Ψάξτε, λοιπόν, μέσα σας, κάντε την αυτογνωσία σας και αποφασίστε ποια  είναι τα "καλά" που θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας και ποια "κακά" πρέπει να αλλάξετε για να μην τα υιοθετήσει.

Τέλειος γονιός δεν υπάρχει και δεν θα γίνετε ούτε εσείς. Το να έχετε όμως σκεφτεί από πριν το πόσο θα αλλάξει η ζωή σας με τον ερχομό ενός παιδιού και να έχετε συζητήσει με το σύντροφό σας γι’ αυτό, πέρα από ώριμες αποφάσεις, θα φέρει ασφάλεια και γαλήνη στην οικογένειά σας και στο σπιτικό σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...