Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΑΕΡΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τα αέρια σώματος παράγονται από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο πεπτικό σωλήνα και κυρίως στο παχύ έντερο. Προκαλούνται κυρίως από την αποδόμηση των υδατανθράκων που λαμβάνουμε μέσω τη διατροφής, όμως υπάρχουν και παθολογικές περιπτώσεις (π.χ. αποφρακτικός ή παραλυτικός ειλεός) που προκαλούν παροδική αναστολή εξόδου αερίων.
 
Κάθε άνθρωπος έχει στο πεπτικό του σωλήνα περίπου 200ml αέρα. Αυτός ο αέρας μπορεί να είναι υδρογόνο, μεθάνιο, οξυγόνο και άζωτο. Κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου αποβάλλονται περίπου 600ml αέρα. Η πίεση που ασκείται στο πεπτικό σωλήνα είναι υπερβολική, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που δεν είναι όμως απειλητικές για την υγεία, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη. 
 
Οι τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή αεριών είναι:
- Τα όσπρια (φασόλια, φακές κ.ά.): σε ποσοστό περίπου 20% πηγαίνουν στο παχύ έντερο χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της πέψης τους. Έτσι δημιουργείται ένα υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εντέρου, οι οποίοι διασπούν αυτόν τον υδατάνθρακα παράγοντας αέρια. Παράγοντας όμως αέρια, παράγονται και χρήσιμες χημικές ουσίες, τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία είναι η τροφή για τα κύτταρα του εντέρου.

- Λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, κρεμμύδι σε υπερβολική ποσότητα κ.ά): και αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμα για την υγεία.
- Ποτά και ανθρακούχα αναψυκτικά (μπύρα, σόδα κ.άλ): περιέχουν πολλά αέρια.
 
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ mou

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...