Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στο 150% θα εκτοξευτεί το χρέος της Κύπρου

Ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, το κυπριακό υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δημοσιεύτηκαν παράλληλα απόψε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
 
Για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.
 
Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.
 
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι αυτοί είναι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, να συμφωνηθεί η επιμήκυνση της λήξης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ κατά πέντε έτη, να ιδιωτικοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και να εξασφαλιστούν περαιτέρω έσοδα ύψους 1 δισεκ. ευρώ.
 
Επίσης, να διατεθεί ξανά σε ιδιώτες επενδυτές το ποσοστό της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ και να εξασφαλιστούν έσοδα από τόκους από υβριδικά εργαλεία (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου - Coco's).

Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...