Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

12.000 γράμματα αγάπης σε γιαγιά που έμεινε άστεγη από τον τυφώνα Σάντι


Όταν ο τυφώνας Σάντι σκόρπισε μακριά τα δεκάδες γράμματα που συνέλεγε επί μία ζωή, χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο προσφέρθηκαν να αναπληρώσουν τη συλλογή της Πάτσι Ρόμπερτς. Έτσι, δέχθηκε 12.000 νέες επιστολές επεκτείνοντας κατά πολύ τη συλλογή της, στα 87 της χρόνια.

Ένα σχετικό με την απώλεια των γραμμάτων της άρθρο του Daily Beast, υπήρξε αρκετό, και με το παραπάνω, για να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους. Τα γράμματα έφταναν κατά συρροή στο Ρόκαγουεϊ, όπου διαμένει.
Οι αποστολείς βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έλαβε γράμματα όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αϊτή, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, την Ινδία, το Λίβανο, την Κένυα, τη Σλοβενία, τη Λετονία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Μέχρι και από την Ελλάδα έλαβε επιστολή. Πάντως, οι περισσότερες είναι γραμμένες στα αγγλικά.
Η κ. Ρόμπερτς εξεπλάγη όχι μόνο από το πλήθος των επιστολών, αλλά και από το περιεχόμενο καθενός σημειώματος ξεχωριστά. Και όλα είχαν κάτι να της προσφέρουν. Είτε προέρχονταν από τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, είτε από τον Καρδινάλιο Τίμοθι Ντόλαν, είτε από ένα απλό παιδί.
Ένα από αυτά, ο Τζέρεμι, στο γράμμα του τη διαβεβαίωσε ότι τα χαμένα της γράμματα είναι σίγουρα κάπου και την περιμένουν. Της είπε πως βρίσκονται εκεί που είναι οι άγγελοι, στην άλλη πλευρά της ζωής. Μάλιστα, της ζωγράφισε έναν άγγελο που την κρατούσε από το χέρι και πετούσε προς τον ουρανό.
Μία κυρία έστειλε μία φωτογραφία της και μαζί επεσύναψε μία επιστολή που είχε στείλει στον αρραβωνιαστικό της όταν αυτός πολεμούσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, και ως «αποδεικτικά στοιχεία» της ιστορίας της, έστειλε φωτογραφίες από το ταξίδι του μέλιτος που είχε πάει στην Ουάσινγκτον με τον σύζυγό της, που επέστρεψε σώος από τον πόλεμο. Ωστόσο, η ιστορία αυτή έκρυβε μία σύμπτωση. Και η Πάτσι Ρόμπερτς είχε πάει ταξίδι του μέλιτος στην Ουάσινγκτον, αφότου παντρεύτηκε τον επί 64 χρόνια σύζυγό της, με τον οποίο αποχωρίστηκαν το 2010 εξ αιτίας του θανάτου του. Μάλιστα, κι ο σύζυγος της Πάτσι Ρόμπερτς είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο.
Ένας νεαρός της έγραψε πως στενοχωρήθηκε πολύ που έχασε τα γράμματά της και πως εύχεται τα ψάρια να μπορούσαν να τα βρουν και να τα διαβάσουν, ώστε να καταλάβαιναν πόσο σπουδαία γυναίκα είναι.
Οι αποστολείς ήταν συγκινημένοι όχι τόσο από την απώλεια της συλλογής της, αλλά και από την περιγραφή της ιστορίας της, όπως τη διάβασαν στη δημοφιλή ιστοσελίδα. Η καλοσύνη της άγγιξε τους αναγνώστες, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στο να στείλουν ένα απλό mail, αλλά ταχυδρόμησαν οι ίδιοι τις επιστολές τους, ακόμα κι αν έπρεπε να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να μεταφερθούν αυτές είτε τον Ατλαντικό, είτε τον Ειρηνικό.
Η ιδέα ήταν του γαμπρού της, άνδρα της κόρης της, ο οποίος δημιούργησε στο Facebook σχετικό γκρουπ. Ήλπιζε να μαζέψει περίπου χίλιες επιστολές. Η ιστοσελίδα ευαισθητοποιήθηκε κι ενίσχυσε κι εκείνη την προσπάθεια αυτή. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η Πάτσι Ρόμπερτς φύλασσε τα γράμματα που είχε συλλέξει σε ένα κουτί στο υπόγειο του σπιτιού της. Ποτέ δεν περίμενε ότι ένας θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε ο τυφώνας Σάντι.
«Έχω περάσει πολλούς τυφώνες. Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όταν άρχισαν να έρχονται οι καινούργιες επιστολές, ήθελα να πανηγυρίσω φωναχτά, δεν είχα άλλη επιλογή. Ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες που είχα ποτέ. Έλαβα δύο προσκλήσεις σε γάμους. Ο ένας ήταν στην Καλιφόρνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...