Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η Ελληνική Κοινότητα της Κινσάσα - Κόνγκο

Από την Ελληνική Κοινότητα Κινσάσα, ο κ. Μ. Κατσούρης ενημερώνει:

«Αν το Κονγκό με βαθμολογία άριστα το 10 ήταν 10 με οξεία, τώρα είναι στο –10. Οι Έλληνες του Κονγκό είναι πραγματικά από τους ηρωικότερους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Οικονομικά, είμαστε τελείως διαλυμένοι, για να μη σας πω είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι.

Εκεί που υπήρχαν παλαιότερα 22.000 Έλληνες, έχουμε μείνει μόνο 400 σε μια χώρα που είναι 17,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Και αυτοί οι 400 που έμειναν, ίσως οι 300 δεν έχουν καν τα εισιτήριά τους να φύγουν γιατί πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει άνθρωπος στις σημερινές συνθήκες.

Θέλω να πω ότι κι εμείς ακόμη που είχαμε αυτή τη δύναμη, κι εμείς ακόμη θέλουμε βοήθεια. Τίποτα άλλο δεν ήθελα να σας πω. Θα υποβάλω ένα υπόμνημα, γιατί πραγματικά περνάμε τραγικά. Να υπολογίσετε αν θα δείτε το Δεσπότη μας που είναι ήρωας και αυτός ο άνθρωπος, εγχειρισμένος πέντε-έξι φορές ξέρετε, σχεδόν ανάπηρος, θα δείτε ότι δεν έχουμε, τι να σας πω τώρα, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε έναν παπά.

Πόσες εκκλησίες, τι δεν έχουμε κάνει σ’ αυτή τη χώρα, τι οικοτροφεία, τι σχολεία, να ξέρετε ότι τα σχολεία τα δικά μας διδάσκουν κυρίως Ελληνικά, τρεις ώρες τη βδομάδα μόνο γαλλικά. Δηλαδή τα παιδιά μας μιλούν καλύτερα από μας ελληνικά και θέλω να καταλάβετε ότι αυτά τα παιδιά έχουνε βγει από ξένη χώρα.

Αυτό το θαύμα που κάναμε εμείς το κτίριο που έχουμε κάνει εκεί, πρέπει να ξέρετε, μας στοίχισε κάπου 15.000.000 δολάρια, το κάναμε πριν λίγα χρόνια και είναι το καλύτερο της Αφρικής και απ’ τα καλύτερα του κόσμου.

ana-mpa  via to-synoro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...