Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Tο ζην επικινδύνως και η "Φυγή του κυρίου Μοντ"

Ο Ζορζ Σιμενόν έχει διαπρέψει ως συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου και αγωνίας, ενταγμένος σε μια πολύ ισχυρή παράδοση, που θα γεννηθεί στις ΗΠΑ, στα μέσα του 19ου αιώνα, με τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, για να διαπλεύσει εν συνεχεία τον Ατλαντικό...
και να εγκατασταθεί προϊόντος του χρόνου στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία με τα έργα των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Άγκαθα Κρίστι, Ντόροθι Σάγιερς, Γκίλμπερτ Τσέστερτον, Έντγκαρ Ουάλας, Π. Ντ. Τζέιμς, Μορίς Λεμπλάν, Λεό Μανέ και Ρόμπερτ βαν Γκούλικ. Όμως, κανένα μυθιστόρημα του Σιμενόν δεν περιορίζεται στην αστυνομική του δράση.

Μελετώντας πολύ προσεκτικά τους χαρακτήρες του, ο συγγραφέας θα δώσει στην πλοκή και στη θεματογραφία του μιαν έντονα υπαρξιακή διάσταση, που θα γίνει σαφέστερη όταν θα παραμερίσει σε κάποια βιβλία του την αστυνομική ίντριγκα προκειμένου να μιλήσει για τα αιματηρά αγκάθια των καθημερινών (ερωτικών και οικογενειακών) σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και η «Φυγή του κυρίου Μοντ», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Άγρα» (σελ. 205) σε μετάφραση Αργυρώς Μακάρωφ.Η ιστορία της «Φυγής του κυρίου Μοντ» είναι η ιστορία ενός 48χρονου μεγαλοαστού, που αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αφόρητα τυποποιημένο επιχειρηματικό και προσωπικό του βίο στο Παρίσι, αναζητώντας την ελευθερία του στη Μασσαλία.

Ένα μυθιστόρημα που θα περιβάλει, χάρη και στο εξαιρετικά κομψό του γράψιμο, το ζην επικινδύνως με μιαν ονειρική, σχεδόν ποιητική αύρα.


ΑΠΕ-ΜΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...