Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εθνική Λυρική Σκηνή, ανανεωμένη και ισχυρή

Είστε έτοιμοι για μια νέα σεζόν με «Μανόν Λεσκό» και «Κοκκινοσκουφίτσα»,ελληνική και βιενέζικη οπερέτα, μπαλέτο και συναυλίες υψηλού επιπέδου; Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν γεμίσει εδώ και καιρό από τις μυστηριώδεις αφίσες-spoilers του νέου προγράμματος της ΕΛΣ, ενώ ομόφωνα θεατές και ειδικοί συμφωνούν πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρων Μιχαηλίδης ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Περίπου 40.000 θεατές καταχειροκρότησαν τον Ιούνιο την «Τόσκα» και τον «Τροβατόρε» στο Ηρώδειο, ενώ η Ρωμαϊκή Αγορά γέμισε ασφυκτικά τις δύο βραδιές με το μπαλέτο της ΕΛΣ. Επιπλέον, το μεγάλο κρατικό λυρικό θέατρο με τις παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας ταξίδεψε στο Ναύπλιο, στη Σύρο, την Αντίπαρο, στα αρχαία θέατρα της Μεσσήνης και των Οινιάδων… 

Αυτό ήταν: μόλις σε ενάμιση χρόνο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, μπορεί να καυχιέται πως πέτυχε να ανορθώσει το κύρος αλλά και τη διοικητική/οικονομική κατάσταση του πολύπαθου δημόσιου οργανισμού.

 Οι οργανωτικές του ικανότητες είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. το ίδιο και η σοβαρότητα, ο επαγγελματισμός και η έξυπνη διαχείριση του πολιτιστικού management. Όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του Στέφανου Λαζαρίδη, έτσι και τώρα, η ΕΛΣ ξαναβρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εγχώριων μουσικών θεσμών. Χάρη στην εξωστρεφή πολιτική του, με το Λυρικό Λεωφορείο να κάνει στάση στις πλατείες και τις γειτονιές όλης της Αθήνας κι επιστρατεύοντας ένα ολόκληρο τάγμα από γνωστούς σκηνοθέτες του θεάτρου (Π. Ζούλιας, Δ. Λιγνάδης, Δ. Μαυρίκιος, Θ. Μοσχόπουλος, Στ. Φασουλής), ο Μιχαηλίδης πέτυχε την αύξηση της πληρότητας των παραγωγών αλλά και την προσέλκυση νέου κοινού, έστω κι αν η ρεπερτοριακή του γραμμή –η επιλογή αυτών καθαυτών των έργων– δεν μας έχει εκπλήξει ακόμη. 

Όμως η καλή δουλειά αναμένεται να συνεχιστεί και το χειμώνα - το πρόγραμμα της ΕΛΣ μόλις ανακοινώθηκε- ενώ το μεγάλο γεγονός είναι ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» δια χειρός Γιάννη Κόκκου το καλοκαίρι του 2013 στο πλαίσιο του έτους Βάγκνερ.

«Τι συνέβη στο λιμάνι της Χάβρης;» «Τι τρέχει στο δάσος;» «Χορεύουν τα παιχνίδια;» Οι τρεις αφίσες της ΕΛΣ, δημιουργίες του επιτυχημένου antidot design studio, μας έκαναν… προθέρμανση όλο το καλοκαίρι, προδίδοντας με τους τίτλους τους τις πρώτες τρεις χειμωνιάτικες παραγωγές της: «Μανόν Λεσκό» (στο λιμάνι της Χάβρης διαδραματίζεται η σκηνή του αποχωρισμού των δύο ερωτευμένων ηρώων, με τον ιππότη Ντε Γκριέ να τραγουδά το περίφημο «No, no pazzo son»), «Κοκκινοσκουφίτσα» (εξ ου και το «δάσος» της αφίσας) και «Καρυοθραύστης» (στον οποίο τα παιχνίδια ζωντανεύουν και χορεύουν). 

Οι σκηνοθέτες μοιάζει να είναι και πάλι το μεγάλο «κλειδί» για την επιτυχία. Στη «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι (πρεμιέρα: 19/10), τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Τενερίφης Τζιάν Κάρλο ντελ Μόνακο, γιος του μεγάλου τενόρου –και κατεξοχήν συμπρωταγωνιστή της Μαρίας Κάλλας– Μάριο ντελ Μόνακο. Μια πολύ διαφορετική «Κοκκινοσκουφίτσα» (πρεμιέρα: 3/11) είναι εκείνη του Σέιμουρ Μπάραμπ που θα δούμε σε σκηνοθεσία του νεότατου και διαρκώς ανερχόμενου Δημήτρη Καρατζά, γνωστού στους θεατρόφιλους από τις πειραματικές παραστάσεις του, με τελευταίο δείγμα δουλειάς τον «Μικρό Έγιολφ» στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλα θα παρουσιάσει μια νέα χορογραφία του «Καρυοθραύστη» (πρεμιέρα: 24/11) και της «Σταχτοπούτας» (πρεμιέρα: 13/4), ενώ θα σκηνοθετήσει τον μεγαλοπρεπή κι επαναστατικό «Σικελικό εσπερινό» του Βέρντι (πρεμιέρα: 18/1), σε μουσική διεύθυνση του Μ. Μιχαηλίδη. Ακόμη ένα έργο που σπανίως ανεβαίνει, ο «Βέρθερος» του Ζιλ Μασνέ, βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαίτε, θα σκηνοθετηθεί από τον βετεράνο Σπύρο Ευαγγελλάτο. Την «άγνωστη» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Χαλιμά» (πρεμιέρα: 8/2), θα σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ ο ανερχόμενος Βασίλης Χριστόπουλος θα αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της «Καβαλερία Ρουστικάνα» (πρεμιέρα: 25/4). 

Πάντως, η πιο ιδιόρρυθμη –με την καλή έννοια– παραγωγή είναι το μπαλέτο «Ταξίδι στην αιωνιότητα», το οποίο αφιερώνει η ΕΛΣ στον Βραζιλιάνο Χεϊτόρ Βίλα-Λόμπος και την Ελένη Καραΐνδρου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα μπείτε στο site της ΕΛΣ www.nationalopera.gr.

αθηνόραμα.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...