Μπορεί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να έθεσαν τις αρχές του σχεδιασμού και να είχαν μια πλουσιότερη χρωματική γκάμα βαφών από τους ανθρώπους των σπηλαίων, όμως οι αρχαίοι Έλληνες πλούτισαν την γκάμα αυτή με περισσότερα χρώματα και προχώρησαν την ζωγραφική σε πιο ρεαλιστική απόδοση.
Έργα του Πολύγνωτου, του Ζεύξη και του Απελλή ήταν ζωγραφικά αριστουργήματα που η ανεκτίμητη αξία τους έκανε μεγαλύτερο τον πλούτο των πόλεων στις οποίες ανήκαν, όπως έλεγαν οι συμπολίτες τους.
Στα χρονικά της αρχαίας Ελλάδας αναφέρεται ότι ο Πολύγνωτος ήταν ιδρυτής σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα και πως ήταν ένας από τους αρχιμάστορες, τους μεγάλους δασκάλους, των τοιχογραφιών των Δελφών.
Ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε τον Απελλή σαν τον προσωπικό του προσωπογράφο (πορτρετίστα), ενώ για τον Ζεύξη λέγεται ότι ζωγράφιζε τόσο ρεαλιστικά που τα πουλιά ξεγελιόντουσαν και προσπαθούσαν να τσιμπήσουν τα σταφύλια που ζωγράφιζε.
Λέγεται επίσης ότι στα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών υπήρχε πινακοθήκη όπου εκτίθεντο πίνακες μεγάλων ζωγράφων της εποχής, η οποία όμως καταστράφηκε (νομίζω από πυρκαγιά) μαζί με όλο το περιεχόμενό της.
Ο Λατίνος ιστορικός του 1ου αιώνα π.Χ. Πλίνιος έγραψε ότι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι, σαν τους Απελλή, Αισχίωνα, Μελάνθιο και Νικόμαχο, μπορούσαν να ζωγραφίσουν αριστουργήματα χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερα χρώματα: άσπρο, ώχρα, κόκκινο και μαύρο. Βέβαια οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι Ρωμαίοι καλλιτέχνες είχαν στην διάθεσή τους, πέρα από αυτά τα τέσσερα χρώματα και άλλα, τα εξής: το πορφυρό της Τύρου, το κίτρινο της Νεαπόλεως, γκρίζο, μπλε του μαλαχίτη, βασιλικό πορτοκαλοκίτρινο, καφετιές γαίες και το γνωστό μέχρι προσφάτως πράσινο βερντιγκρί που η ονομασία του δεν είναι τίποτε άλλο από την γαλλική απόδοση Vert de Grece, που σημαίνει «πράσινο της Ελλάδος».
Δυστυχώς όλος αυτός ο καλλιτεχνικός πλούτος της αρχαίας Ελλάδας έχει καταστραφεί και ελάχιστα δείγματα έχουν απομείνει, μεταξύ των οποίων και οι τοιχογραφίες της Πομπηίας που λέγεται ότι δεν είναι παρά αντίγραφα πινάκων μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, η οποίοι σημειωτέον, από τα Μινωικά χρόνια τοιχογραφούσαν και ανέπτυξαν την τεχνική του φρέσκο στις τοιχογραφίες τους.
xromata
Αναγνώστης : Dimitra Stampoltzi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου