Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«Ανάπτυξη» της ύφεσης στην Ιταλία

Το μέγεθος της αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη ξετυλίγεται ολοένα και πιο καθαρά τις τελευταίες μέρες, μέσα από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον ευρωπαϊκό Νότο.
Χθες ήρθε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο από το πρακτορείο Reuters, που αναφέρει ότι η Ιταλία θα μεταθέσει για το 2014, από το 2013, τον στόχο της ισοσκέλισης του ισολογισμού της, εξαιτίας της εξασθένισης της οικονομίας της.

Το έλλειμμα της Ιταλίας είναι βέβαια ένα από τα χαμηλότερα της ευρωζώνης, αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι η έντονη ύφεση της ιταλικής οικονομίας, η οποία, κατά το προσχέδιο, αναμένεται να φτάσει φέτος το 1,2%, αντί του 0,4% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Το ΔΝΤ ωστόσο, στην έκθεση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις που έδωσε στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη φέτος και αναμένεται να φτάσει το 1,9%, ενώ το έλλειμμα δεν θα μηδενιστεί πριν από το 2017. Μάλιστα το ΔΝΤ, κάνοντας σαφή στροφή στην έως τώρα τακτική και πολιτική του, κάλεσε τον κ. Μόντι να μην υιοθετήσει πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, λόγω της ασθενούς κατάστασης της οικονομίας. 

Σύμφωνα με την έκθεση της ιταλικής ένωσης επιμελητηρίων Unioncamere, εξάλλου, από την αρχή του 2012 έχουν κλείσει στην Ιταλία περίπου 146.000 επιχειρήσεις. «Η έντονη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους, και των επιπλέον δυσκολιών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά» ανακοίνωσε η Unioncamere. 

 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, όμως, επέλεξε να μιλήσει για άλλη μια φορά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ προτίμησε να εστιάσει στα λάθη του παρελθόντος και όχι στην αδιέξοδη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της κρίσης. «Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για να αποφύγουμε τη δραματική μοίρα της Ελλάδας» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Οι αριθμοί που βλέπουν τις ημέρες αυτές το φως της δημοσιότητας δίνουν το μέγεθος της καταστροφής που η κρίση επέφερε στην Ελλάδα, κι εκεί, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην Ιταλία, λόγω των σοβαρότατων λαθών των πρακτικών του παρελθόντος. 

Περικόπηκε ένας τεράστιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες έφτασαν τις 1.725. Είναι μια κατάσταση που προσπαθούμε να ανατρέψουμε εδώ στην Ιταλία» πρόσθεσε ο κ. Μόντι. 

 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...