Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία το PSI

Πλήρως αποδέχονται οι ελληνικές τράπεζες την προσφορά του Δημοσίου για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν (PSI).
Αυτό έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των διοικήσεων των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτό σημαίνει ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στις ΔΕΚΟ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI λήγει αύριο το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η συμμετοχή θα ανέλθει στο 75%- 80% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που θα «κουρευτούν».

Θετικά ανταποκρίθηκαν και τα Διοικητικά Συμβούλια 7 ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ στην απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI.

Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κουρέματος, είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους 5 συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Αισιόδοξος ότι θα πετύχει το PSI και πως το χρέος θα φθάσει το 2020 στο 120% του ΑΕΠ «και ακόμη καλύτερα» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «real» o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. «Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως το PSI» είπε ο κ Βενιζέλος. Εξαπέλυσε βολές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν διερωτώμενος «αν δεν πετύχει το PSI τι αξία θα έχουν τα ομόλογά τους; Μηδενική».

Και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, δήλωσε σήμερα ότι η επιχείρηση απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί μήπως ενεργοποιηθούν τα Credit Default Swaps (ασφάλιστρα κινδύνου), εάν η επιχείρηση δεν εξελιχθεί θετικά, ο Ολι Ρεν απαντά: "Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο".

Oσο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ένα σενάριο που δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel, "είναι μία υπόθεση που κυκλοφορεί από τις Κασσάνδρες, στις οποίες εγώ δεν ανήκω" λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος και συμπληρώνει: "Ας συγκεντρωθούμε περισσότερο στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος στήριξης, που προβλέπει μία άνευ προηγουμένου απομείωση χρέους".

Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...